Výlovy jsou v plném proudu. Ryby vykazují dobrou kondici

     

Pelhřimovsko - Rybáři na Pelhřimovsku začali sítě zatahovat poprvé v druhé polovině září a Výlovy potrvají zhruba do poloviny listopadu. Jaká bude cena za kilogram vánočního kapra, zatím není jasné, ale s největší pravděpodobností se oproti loňsku o trochu zvedne.

„Letos byla enormně vysoká cena krmiv a navíc jsme kvůli povodním zaznamenali poměrně velké ztráty ryb, což se projeví na ceně. Kolik peněz lidé vydají za kilogram ryby na vánoční stůl, ale nyní nedokážu říci, protože cena také závisí na Rybářství Třeboň," řekl předseda pacovských rybářů Karel Síbrt.
Ten zároveň dodal, že velká voda jim způsobila protržení hráze rybníku Bečan, který se nachází za Hořepníkem. V dalších rybnících zase ryby uhynuly. „Jako první jsme letos na podzim slovili rybník Nový u Roučkovic. Ztráta se tam pohybovala okolo dvaadvaceti procent," uvedl Síbrt s tím, že pacovští rybáři během podzimu sloví čtrnáct rybníků. 
Pelhřimovští rybáři začali s výlovy v říjnu. Jako první slovili pelhřimovský rybník Cihelna. „Ryba tam byla pěkná, kvalitní. Před sebou máme zhruba dalších jedenáct výlovů," řekl předseda pelhřimovských rybářů Milan Macura. Ten dodal, že pokud si někdo bude chtít přímo při výlovu koupit kapra, je to možné za jednotnou cenu sto korun. 
Ale například při výlovech rybníků v okolí Humpolce si zájemci přímo na hrázi ryby nekoupí, jelikož je tu humpolečtí rybáři ani cíleně neprodávají. „Po kvalitním osazení vlastních sportovních revírů putuje drtivá většina zbylých přebytků prostřednictvím celého Jihočeského územního svazu České Budějovice do ostatních sportovních revírů v rámci Jihočeského kraje," objasnil předseda humpoleckých rybářů Jaromír Slavík.
A jaký druh ryby je mezi lidmi nejžádanější? „Všeobecně se říká, že největší pochoutkou a králem ryb je candát. Také proto, že je to velice nedostatková ryba. Já si ale osobně myslím, že každá ryba má své vlastní kouzlo a důležitější než druh je to, jak se v kuchyni připraví a že je čerstvá. Takovou zkušenost mám i z našich rybích hodů, kde lidé mají zájem o všechny připravené pokrmy," podotkl Slavík.
Tamní rybáři začali s podzimními výlovy rybníků na svatého Václava, tedy 28. září. Prvním sloveným rybníkem byl rybník Lavičky v Jiřicích. Tento víkend pak humpolecké rybáře podle slov jejich předsedy Jaromíra Slavíka čeká třináct menších rybníčků.
„Daleko déle než čistý čas výlovu trvá samotná příprava a zajištění. Jeden takový rybníček nám zabere asi hodinu času," přiblížil Slavík s tím, že větší výlov je v plánu na příští sobotu, kdy se od osmi hodin ráno bude lovit rybník Cihelna v Humpolci. „Domnívám se, že se návštěvníci mohou těšit i na trofejní kusy," nalákal veřejnost Jaromír Slavík. Celkem mají humpolečtí rybáři dvaadvacet výlovů.
Členové Petrova cechu připravují pravidelně každý rok pro širokou veřejnost zajímavé programy. Například v Pacově ke stálicím patří Den otevřených dveří tamní rybárny. Ten se letos koná 8. a 9. listopadu. „Lidé se mohou těšit na venkovní výstavu ryb v kádích a akváriích, nebudou chybět různé soutěže pro děti, prodej ryb ale i tradiční rybí speciality," uzavřel Síbrt. 
Autorky: Aneta Slavíková a Alexandra Knapová, zdroj: iregiony.cz