Výroba hovězího masa vzrostla, vepřové se více vyváží

     

Ve druhém čtvrtletí se vyrobilo 111 tisíc tun masa. Z toho 17 tisíc tun hovězího, 53 tisíc tun vepřového a 41 tisíc tun drůbežího. Vzrostla hlavně produkce hovězího masa. Porážky prasat meziročně klesly. Toto snížení bylo ovlivněno výrazným nárůstem vývozu živých jatečných prasat, potvrzuje ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Českého statistického úřadu Jiří Hrbek.

„Naši zemědělci začali více vyvážet živá zvířata. Hlavně selata a jatečná prasata. Saldo zahraničního obchodu se živým vepřovým dobytkem je tak vyrovnané. Pokud jde o selata, vývoz směřuje do Rumunska, Maďarska a Německa. Vývoz jatečných prasat je orientován na Slovensko, Maďarsko a Německo,“ řekl Hrbek

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se ve 2. čtvrtletí meziročně mírně zvýšily u krav (+4,3 %), u telat (+3,2 %), u býků (+1,2 %), u jalovic se nezměnily. Průměrná cena jatečných býků byla 48,00 Kč/kg v živém nebo 87,37 Kč/kg v jatečné hmotnosti.

Ve 2. čtvrtletí byly ceny jatečných prasat téměř o pětinu pod úrovní cen ve stejném období minulého roku a dosáhly průměrné hodnoty 26,82 Kč za kg živé hmotnosti nebo 34,87 Kč za kg jatečné hmotnosti. Vzhledem k předcházejícímu čtvrtletí klesla průměrná cena v mase o 0,94 Kč za kg.

V 2. čtvrtletí bylo nakoupeno od tuzemských producentů 767 164 tisíc litrů mléka (+2,5 %), z toho nákup mlékáren činil 655 663 tisíc litrů (+3,1 %). Ceny zemědělských výrobců mléka byly o 1,5 procenta meziročně vyšší. Zemědělci prodávali mléko jakostní třídy Q za průměrnou cenu 8,40 Kč za litr, tj. o 0,69 Kč/l levněji než v 1. čtvrtletí, uvedl ČSÚ.

Autor: Oldřich Přibík, zdroj: zemědělec.cz