Výrobci mléka by se měli víc sdružovat

     

Aby čeští chovatelé dojnic udrželi svou produkci mléka po zrušení mléčných kvót v unii, měli by se víc sdružovat a měli by zlepšit spolupráci s domácími zpracovateli. Kvóty omezující mléčnou výrobu přestanou platit v roce 2015, což zřejmě povede k přetlaku mléka na evropském trhu. Uvedl na včerejším zasedání Zemědělského svazu ČR ve Žďáru nad Sázavou jeho předseda Martin Pýcha.

Zemědělský svaz ČR se zrušením kvót nesouhlasí. Přesto si je vědom, že zrušeny nejspíš budou, a proto začal o spolupráci jednat s Potravinářskou komorou ČR. Uzavírání dlouhodobých oboustranně akceptovatelných smluv by podle něj mohlo prospět farmářům i mlékárnám. Chovatelům také doporučil posilování odbytových organizací.
Mléko přináší českým zemědělcům nejvyšší tržby ze všech živočišných komodit. Kvůli letošnímu poklesu cen to ale nyní neplatí o zisku. Zemědělci teď za litr mléka dostávají jen něco přes sedm korun a spíš prodělávají.
Proti rušení kvót je i Potravinářská komora, protože by pokles výroby mléka poškodil tuzemské zpracovatele. Na dnešním zasedání svazu to řekl ředitel komory Tomáš Kreutzer. Podle něj by měl pomoci stát další propagací českých výrobků i podporou exportu.
Čeští producenti mléka už dostali možnost vytvářet větší odbytové organizace. Umožňuje to vládní nařízení z letošního září. Namísto dosavadních patnácti procent budou moci s mlékárnami vyjednávat až o třetině národní produkce. Nový předpis, který vychází z mléčného balíčku EU, má posílit vyjednávací pozici zemědělců. Podle Pýchy tento balíček otevírá i další možnosti, o kterých je potřeba jednat.
Produkce mléka v evropské unii nyní regulují kvóty. Česko má národní kvótu na roční výrobu mléka přes 2,8 miliardy litrů. Mléko zůstává jedním z mála živočišných produktů, ve kterých je Česko ještě soběstačné. Do ČR se hodně mléčných výrobků dováží, ale české mléko zase proudí do mlékáren za hranicemi. Nevýhodou českých zemědělců je podle Pýchy i to, že jim na rozdíl od farmářů ve starších unijních zemích nepatří žádné mlékárny. Jinde zemědělci drží i 60 procent těchto zpracovatelských kapacit.

Autor: Seifertová Eva, zdroj: agroweb.cz