Vysoké ceny vajec svědčí biozemědělcům, zájem o bio vejce stoupl

     

Šumperk - Zvýšený zájem o bio vejce zaznamenávají ekologičtí chovatelé nosnic. Zatímco ceny vajec z konvenčních chovů kvůli nové směrnici EU zakazující chov slepic v menších klecích šplhaly v uplynulých týdnech nahoru, cena bio vajec se výrazně nezměnila. Zájem o bio vejce vzrostl nejméně o 15 procent, některé bioprodejny ale hlásí zvýšení prodeje až o 100 procent, sdělila dnes ČTK manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců se sídlem v Šumperku Kateřina Nesrstová.

Na producenty bio vajec se podle ní obracejí lidé, kteří dříve s jejich koupí kvůli vyšší ceně váhali. Bio vejce lze v bioprodejnách pořídit za cenu kolem osmi korun za kus. Zákazníci ale ušetří, pokud si v internetových obchodech objednají větší množství bio vajec a ještě nižší cena je přímo na farmách.

"Lidé se častěji poptávají, ale zatím můžeme realizovat jen předem nasmlouvané odběry," potvrdil Jiří Beránek z Farmy Stránské z Moravskoslezského kraje. Dle Pavla Kýra z Heroltic na Olomoucku není problém prodat celou produkci, která činí 1600 vajec denně. Stoupá i prodej přímo na farmě, kde nabízí cenu již od 5,50 korun za kus. Zatímco v minulosti touto formou prodal minimum vajec, nyní je to až 300 vajec týdně.

Nosnice v ekologickém chovu mají zajištěny podmínky pro přirozený způsob života. Snůšku ovlivňuje roční období a cyklus dne, nikoliv umělé osvětlení. Nosnice mají prostor k hrabání a vyhledávání potravy, popelení se, nerušené snůšce do hnízda a vzájemnému kontaktu i soužití v hejnu s kohouty. Venkovní výběh je samozřejmostí.

"Cenový vývoj na trhu s vejci ukazuje, jak obchodníci využívají situace. Zatímco ekologičtí chovatelé hospodaří za mnohem přísnějších podmínek s vyššími ekonomickými náklady, cena jejich bio vajec je nyní srovnatelná s konvenční produkcí," upozornila Nesrstová.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců má 656 členů. Sdružuje 588 farmářů, bioprodejny a 241 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele.

Češi kvůli výraznému zdražení začali také vejce ve velkém nakupovat v sousedním Německu, kde vyjdou levněji. Pekaři a cukráři varují, že kvůli prudkému růstu cen vajec zřejmě podraží cukrářské i některé pekařské výrobky. Podle zemědělců někteří obchodníci zneužili paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvýšili své marže. Obchodní řetězce však tvrdí, že hlavním důvodem růstu cen vajec jsou vyšší nákupní ceny.

Postupnou normalizaci cen vajec na evropském trhu lze podle Evropské komise očekávat až koncem dubna, tedy po Velikonocích.

Autor:  ČTK, zdroj:iregiony.cz