X. sněm SMA ČR

     
Dne 10. března t.r. se konal v příjemném prostředí ve vinohradnickém centru v Kojeticích X. sněm Společnosti mladých agrárníků ČR.

Sněmu se zúčastnilo 44 členů a další tři hosté. Ti se seznámili s aktivitami společnosti v uplynulém období a byl jim předložen návrh činnosti na rok 2007. Dále měli možnost vyslechnou zprávu Dozorčí rady SMA ČR z úst jejího předsedy Ing. Přemysla Čecha. Po chutném obědě následovala volba do orgánů společnosti. Z technických důvodů si vám dovolíme nové členy orgánů představit v následujícím vydání SMA stránek, kde přineseme detailnější informace k této volbě. Kozí farma Po diskusi, která se rozvinula ke konci X. sněmu SMA ČR následovala exkurze na farmu rodiny Dobrovolných v Ratibořicích. Novodobé hospodaření se na statku s dlouhou historií datuje k roku 1992, kdy stávající hospodáři dostali navrácen zdevastovaný rodinný majetek silně poznamenaný „výdobytky“ kolektivního hospodaření. Z důvodu „prázdné díry na trhu“ začali Dobrovolní chovat kozy. V té době – a popravdě řečeno i dnes – poměrně odvážný podnikatelský záměr padl na úrodnou půdu a dnes již farma prosperuje a má několik zaměstnanců. Nepochybně je to díky vlastní minimlékárně, která má kapacitu 1000 litrů zpracovávaného mléka denně a kde hospodáři zpracovávají veškerou produkci kozího mléka vyprodukovaného na farmě. Výrobky, mezi ně patří pasterizované mléko, jogurty, měkké i tvrdé sýry, kefíry, rozváží po celé zemi, zejména do prodejen zdravé výživy. Podle slov paní Dobrovolné nemají problém s odbytem, naopak poptávka po chutných kozích výrobcích převyšuje možnou nabídku. I to je důkaz toho, že šlo o velmi vhodně zvolený záměr jak dále pokračovat v hospodaření na rodinném majetku. Nejenom kozy, ale i ovce V současné době chovají Dobrovolní 300 koz plemene koza bílá krátkosrstá s užitkovostí kolem 750 litrů mléka za rok. Na okolních pozemcích se celoročně pase stohlavé stádo ovcí plemene Suffolk. Hospodář ocenil zejména odolnost tohoto plemene, které zle chovat bez chovatelských zařízeních, což nepochybně výrazně zlepšuje ekonomiku chovu. To vše Dobrovolní nakrmí ze 300 hektarů zemědělské půdy, z čehož je 100 ha vedeno v systému ekologického hospodaření. Pořádek na první pohled Na první pohled mě při příchodu na dvůr překvapil ne vždy samozřejmý pořádek a čistota, která panuje i ve stájích a stodole. Opět důkaz, že stavebně technický stav budov odpovídající stáří není důvodem k nepořádku. Kozy se dojí ve speciálně konstruované dojírně s kapacitou 24 kusů a celé stádo je podojeno za zhruba jednu a půl hodiny. I to přispívá ke klidu ve stáji, kdy se respektují etologické požadavky přežvýkavců. Chutné kozí výrobky Na závěr naší exkurze jsme byli pozvání na ochutnávku kozích výrobků. Zde měli „odpůrci“ kozího mléka a výrobků z něj možnost odbourat tento nedobrý psychologický blok, často způsobený zažitým konzervatizmem a přesvědčit se, že při zachování čistoty chovu a správné technologii zpracování jsou tyto produkty velmi chutné a navíc zdravé. O přednostech kozího mléka bylo již řečeno mnoho a vřele doporučuji každému konzumentovi se o nich přesvědčit. To lze udělat navštívením webových stránek farmy ( www.kozimleko.cz ), kde jsou zveřejněny prodejny, které farmy zásobuje. V neposlední řadě je třeba připomenout, že veškeré výrobky dodávají Dobrovolní na trh pod značkou Bio. Na počátku byla koza Návštěvou kozí farmy měli členové naší společnosti možnost vidět, že na začátku úspěšného a do jisté míry progresivního hospodaření může stát na první pohled tak obyčejné a často podceňované zvíře, jakým je koza. Další důkaz faktu, že možnosti úspěšného podnikání jsou neomezené a je jenom na každém ze zemědělců, najít si tu „svou“ cestu. Jaroslav Trávníček