Založili levandulovou farmu, u Bílých Karpat plánují malou Provence

     
Manželé ve slovácké obci Strání založili levandulovou farmu. Fialové kytičky z podhůří Bílých Karpat poslouží jako dekorace, vznikají z nich kosmetické produkty i dobroty do kuchyně. V plánu je přitom výrazné rozšíření osázené plochy i zaměstnání dalšího člověka.
Vystačí si jen s nůžkami a košíkem. Pečlivě postupují mezi fialovými záhony. Každý květ pohladí a přivoní si. Manželům Přikrylovým ze Strání právě začala sklizeň levandulí. Období, které trvá jen několik dní, ale je napjatě očekávané už mnoho měsíců dopředu. Jejich zahradu v podhůří Bílých Karpat - mimochodem jedinou pěstírnu levandulí široko daleko - charakterizuje silná specifická vůně a všudypřítomný klid. Tři dlouhé záhony levandulí jsou přitom teprve začátkem zamýšleného projektu. V příštích letech chtějí Přikrylovi obdělávat větší fialové pole. „Levandule se nám vždycky líbily, ale nápad pěstovat je ve velkém jsme dostali až s pořízením chalupy zde ve Strání,“ říká Radek Přikryl, který je, snad trochu symbolicky, oblečen ve fialové polokošili. V malé vesničce poblíž slovenských hranic roste oblíbený polokeř už čtyři roky na čím dál větší ploše. Manželé z něj vyrábějí dekorace, kosmetické produkty i dobroty do kuchyně. Stonky poslouží k lisování oleje. Při sklizni, která každoročně vychází na začátek července, je potřeba velmi slunečné počasí, aby se květy dostatečně vysušily. Pro Ivanu Přikrylovou je sběr levandulí takřka rutinní záležitostí: uchopit rostlinu do dlaně a nad dřevnatou částí stonku ji přestřihnout. Tento jednoduchý postup několikrát opakuje. Vzniklou otýpku pak svazuje šňůrkou. Hotový svazek však neodkládá do krabice, ale vrací jej na ostříhaný trs. „Je to takový rituál. Poděkování levanduli a úcta k přírodě,“ vysvětluje a pokračuje ve stříhání. Postupuje trs po trsu. Až na konci sesbírá všechny svazky společně. Celou sklizeň manželé dokončí během pár dní. Hned poté se pustí do zpracování rostliny. „Květ se nechá vyschnout a využívá se jako ozdoba i k dochucení jídla. Stonky poslouží k lisování oleje,“ popisuje Přikrylová. Levanduli lze využít mnoha způsoby a produkty z této rostliny jsou u nás čím dál populárnější. „Vyrábíme mýdla, pečeme perníčky, děláme sirup nebo levandulová vína. Zkoušíme různé věci, experimentujeme,“ dodává. K prodeji však nabízí jen část produkce. Její větší část totiž spotřebují hosté chalupy, která slouží jako ubytovací zařízení. Levandulovou farmu rozšíří, prodávat chtějí přes internet Během dvou let by se ale levandulová farma ve Strání měla výrazně rozrůst. „Snažíme se získat další pozemky. Pokud se nám to povede, počítáme s tím, že přijmeme zaměstnance a levandulové produkty začneme prodávat přes internet ve velkém,“ plánuje Radek Přikryl. O odbyt strach nemá, mezi lidmi je o rostlinu, kterou proslavila francouzská oblast Provence, veliký zájem. „A my jsme si řekli, že tady v Bílých Karpatech uděláme takovou malou Provence,“ zasní se Přikryl. Vzápětí se ale zase s pohledem pragmatika zadívá na záhony, které letos sklízejí. „Snad to bude letos dobré. Během roku jsme strávili spoustu času plením, protože to je nejdůležitější úkon, který musí pěstitel levandulí dělat. A podobně jako víno má i levandule silné a slabší ročníky,“ prohodí. Autor: Ondřej Holubec, zdroj: iregiony.cz