Zatím je sklizeno osm procent ploch obilí

     

Pěstitelé zatím sklidili zhruba osm procent ploch obilí a 18 procent polí s řepkou. V důsledku deštivého počasí v minulém týdnu mají žně ve srovnání s loňskem mírné zpoždění. Průměrné hektarové výnosy jsou nižší než loni. Vyplývá to z údajů, které poskytlo ministerstvo zemědělství.

K dnešnímu dni bylo sklizeno 105.163 hektarů obilovin a 73.308 hektarů řepky. Obilím letos zemědělci oseli 1,323 milionu hektarů a řepka se pěstuje na rekordních 401.000 hektarech. Průměrný výnos u obilí zatím dosahuje 4,03 tuny na hektar, loni touto dobou dosahoval 5,12 tuny. Hektarová produkce řepky činí 2,78 tuny, ke srovnatelnému datu roku 2011 to bylo 3,15 tuny.
"Žně v ČR ve 29. týdnu byly ovlivněny nepříznivým počasím, srážky zasahovaly místně celou republiku. Sklizeň obilovin i řepky je proto o něco málo opožděna ve srovnání s předchozím rokem," uvedl mluvčí MZe Jan Žáček. Nejdále jsou žně u ozimého ječmene, který je pod střechou téměř ze 70 procent, u ostatních druhů jsou sklizeny maximálně jednotky procent ploch.
Zatím více než o 20 procent meziročně nižší hektarový výnos je podle MZe dán tím, že nejdál žně zatím pokročily v suchem poškozených oblastech jižní Moravy. Postupně se dostávají i do méně zasažených oblastí, kde se dají očekávat vyšší výnosy.
Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu měla být o 18,6 procenta nižší než loňská rekordní a měla by činit 5,865 milionu tun. Úroda řepky má vzrůst o 6,7 procenta na 1,117 milionu tun.
Podle MZe klesají odhady světové produkce obilovin v důsledku špatných vyhlídek úrody v Rusku a na Ukrajině a logistických problémů v oblasti Černého moře. Porosty v USA naopak decimuje horko a sucho. "V důsledku těchto zpráv světové ceny obilovin v posledním období rostou," uvedl Žáček. Nárůst vývozních cen obilí v EU není podle něj tak vysoký.

Autor: Oldřich Přibilík, zdroj: agroweb.cz