Ze Mže už neloví jen mrtvé divočáky, přibyla další zvířata

     

Stříbro - Z řeky Mže v okolí Stříbra na Tachovsku už neloví jen uhynulé kusy divočáků. „Přibyla nejen další divoká prasata, ale i dva norci, dvě lišky a srna. Přestává to být legrace,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí stříbrské radnice Dana Rožánková.

Přidala i důrazné upozornění, jak se chovat při nálezu uhynulé zvěře: nesahat na ni a oznámit to, nenechávat volně pobíhat psy. „Lidé z povodí Mže v dotčené oblasti začínají mít obavy, jestli výskyt mrtvé zvěře nemůže ovlivnit kvalitu pitné vody,“ řekla Rožánková.

V nedalekém Milíkově se totiž voda z řeky upravuje na pitnou, kterou je zásobováno Stříbrsko. „Jako technologa mě mrzí, že jsme se informaci o mrtvé zvěři plovoucí ve vodě nedozvěděli oficiálně, ale ze sdělovacích prostředků,“ uvedl Jiří Machek z Vodovodů a kanalizací Karlovy Vary. „Děláme v Milíkově pravidelné týdenní bakteriologické a chemické rozbory. Zatím jsme nezaznamenali žádné znečištění, nejsou překročeny žádné limitní ukazatele. Protože uhynulých zvířat přibývá, provedeme mimořádné preventivní rozbory a zvýšíme stupeň dezinfekce vody,“ uvedl a přiznal, že se s podobnou situací ještě nesetkali.

Zdeněk Polanský, starosta honebního společenství, na jehož území se většina uhynulé zvěře našla, už se k případu nechce vyjadřovat. „Od 3. dubna, kdy byly nalezeny první uhynulé kusy, už uplynulo dost času, aby podali kvalifikované informace ti, kteří jsou k tomu oprávněni. Od nás by to byla pouhá spekulace. Jediné, co mohu říci, že jsme podali trestní oznámení na neznámého pachatele,“ řekl Polanský.

Vzorky jater a obsahu žaludků odvezla k rozboru Krajská veterinární správa Plzeň. „Nákazu a utopení už jsme vyloučili, patologické nálezy jsou v normě. Čekali jsme jen na uvolnění financí na toxikologické rozbory. Ty budou hotové s největší pravděpodobností do konce týdne,“ uvedl ředitel veterinární správy Richard Bílý. Jde pravděpodobně o dost nákladnou záležitost. Z těla každého zvířete se dělají dvě vyšetření na několik možných látek.

Začínat se bude testem na karbofuran, o němž se od začátku nejčastěji hovoří. „Můžeme se bavit o tisících za jedno vyšetření,“ řekl Bílý. „V případě, že výsledek ukáže na otravu, bude se s největší pravděpodobností jednat o trestný čin a případ předáme policii. Rozsah a uhrazení nákladů pak bude na na ní,“ dodal ředitel. K nálezu uhynulých lišek, norků a srny řekl, že je třeba nejprve prokázat, zda zvířata neuhynula například v důsledku nějaké nemoci.

Objevily se také spekulace o tom, jak se těla zřejmě otrávených zvířat dostala do řeky. Byla-li nákaza položena před inkriminovanými šesti až osmi týdny na ledě a zvířata na místě uhynula, dostala se do řeky snadno. Uhynula-li blízko břehu, mohla jejich těla spláchnout i vyšší voda.

Při otravě také vyhledává zvíře vodu, aby se napilo a zchladilo.

Autor: Marie Podzimková. zdroj:  iregiony.cz