Zemědělci dostanou zálohy na přímé platby. Zemědělský resort pro ně kvůli mléčné krizi přizpůsobil harmonogram vyplácení dotací

     

Kvůli mléčné krizi, nízkým výkupním cenám mléka a ztrátám způsobených suchem dostanou letos zemědělci mimořádně část hlavních podpor v upraveném harmonogramu. Cílem je, aby měli k dispozici peníze ze společné zemědělské politiky co nejdříve a mohli je dále využít například k uhrazení svých závazků.

Od 2. listopadu začne Státní zemědělský intervenční fond, platební agentura Ministerstva zemědělství, vyplácet zemědělcům zálohy na jednotnou platbu na plochu (SAPS). Letos jim navíc může v první fázi poskytnout více peněz než loni, protože Evropská komise odsouhlasila, že záloha na SAPS se může jako částečná kompenzace za ztráty v mléčném sektoru zvýšit z obvyklých 50 % na 70 %. Snahou je vyplatit peníze co nejdříve, závisí to však na uzavření kontrol v terénu a na kapacitě pracovníků SZIF, kteří již několik měsíců pracují v nadměrném vytížení.
„Naší snahou je letos urychlit vyplácení celé dotace na plochu. Státní zemědělský intervenční fond totiž upravil administrativní proces a bude stačit, když vydá jen jedno rozhodnutí o udělení platby a vyplatí zálohu ve výši 70 %. Zbývající doplatek 30 % vyplatí později automaticky, aniž by to musel znovu projednávat. Doplatek začnou zemědělci dostávat od 1. prosince,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Sazba jednotné platby na plochu ještě nebyla stanovena. Oproti roku 2014 bude ale nižší, protože systém výplaty SAPS se výrazně změnil. Peníze jdou také na jiné platby, konkrétně na Greening (povinné ozelenění) a Mladý zemědělec (podpora mladých zemědělců do 40 let). Očekává se, že sazba SAPS bude přibližně 3500 korun na hektar. Její skutečná výše bude známa až v říjnu.
„Vyplacení záloh na přímé platby považujeme za jednu z forem podpory především pro zemědělce, kteří se už několik měsíců potýkají s velice nízkou výkupní cenou mléka, což ohrožuje jejich podnikání i chovy a hrozí ztrátou pracovních míst zejména na venkově. Právě proto se snažíme zajistit jim dostatek hotovosti, aby mohli dál pokračovat ve své práci,“ uvedl Marian Jurečka.
Platby na LFA (platby poskytované za hospodaření v horských a jinak znevýhodněných oblastech) začne SZIF vyplácet od 1. prosince 2015, platby Natura 2000 (chráněná území) od 15. prosince 2015, platby na Mladé zemědělce a rovněž platby na dojnice od 11. ledna příštího roku a na platby Greening od 18. ledna 2016.
Autor: Hynek Jordán -tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství, zdroj: eagri.cz