Zemědělci obdrží výplaty na Welfare již brzy. SZIF začíná vydávat rozhodnutí.

     

Platební agentura Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), která administruje zemědělské dotace, ode dneška vydává rozhodnutí na Dobré životní podmínky zvířat, takzvaný Welfare. Téměř 776 milionů korun bude rozděleno mezi 903 žadatelů. Jedná se o poslední administrovaný titul Jednotné žádosti podané v roce 2016.

Platba pro zemědělce, kteří dodržují Dobré životní podmínky zvířat, slouží ke zlepšení podmínek dojeného skotu a prasat. Podpora cílí na zvětšení lehacího prostoru v chovu dojnic, zlepšení stájového prostředí v chovu dojnic, zajištění přístupu do výběhu pro suchostojné krávy, zlepšení životních podmínek v chovu prasat a zvětšení plochy pro odstavená selata. Tento titul je součástí největší platební události SZIF, a to Jednotné žádosti.

Rozhodnutí na toto opatření začíná SZIF vydávat od 3. července. Celkově je na Welfare určena částka 775,9 milionu korun, která bude rozdělena mezi 903 žadatelů.

Pro výplatu této podpory je nezbytné, aby rozhodnutí nabylo právní moci. Doporučujeme žadatelům, aby v rámci urychlení výplat využili možnosti vzdání se práva na odvolání. Díky tomuto kroku platbu urychlí. Formulář „Prohlášení o vzdání se práva odvolání“ je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz / JEDNOTNÁ ŽÁDOST v sekci „Ke stažení“, ve složce Jednotná žádost.

Tento formulář lze podat jedním z následujících způsobů:

1. prostřednictvím Portálu farmáře

2. přes datovou schránku

3. osobně na místně příslušném regionálním pracovišti SZIF

4. poštou

5. e-mailem, ale pouze s uznávaným elektronickým podpisem.

V případě dotazů se žadatelé mohou obrátit na infolinku SZIF prostřednictvím telefonního čísla: 222 871 871 nebo e-mailu: info@szif.cz.

Autorka: Vladimíra Nováková - tisková mluvčí SZIF, zdroj: szif.cz