Zemědělci z Pardubického kraje se odškodnění od EU nedočkají

     

Pardubický kraj – Ministerstvo zemědělství odmítlo snahu Evropské unie o vytvoření společného evropského fondu pro řízení rizik a krizí pro farmáře postižené přírodními pohromami a ztrátou produkce.

Podle Václava Kroutila, radního Pardubického kraje zodpovědného za životní prostředí, zemědělství a venkov, je to jeden z dalších vážných přešlapů ministerstva.
Kompenzace nestačí

Kompenzace českým zemědělcům při přírodních katastrofách jsou podle Václava Kroutila v porovnání s jinými státy nedostatečné.

„Problém vidím v tom, že stát dnes sice díky povodňové dani kompenzuje škody vzniklé na budovách a majetku, ovšem netýká se to polí a zemědělských pozemků. Vyspělejší země budou tyto kompenzace svým zemědělcům vyplácet. Našim místo toho vláda ještě zvyšuje DPH," prohlásil radní Václav Kroutil.
Podpora ve Francii

Pardubickému kraji se přitom podařilo zajistit podporu pro vznik tohoto fondu v partnerském regionu ve Francii.

„Velmi mě mrzí, že realizaci tohoto projektu, který mohl lépe chránit naše zemědělce před povodněmi a suchem s minimálními finančními požadavky na státní rozpočet, ministerstvo pohřbilo," konstatoval krajský radní Václav Kroutil.

Agrární komora České republiky upozorňuje, že stanovisko ministra zemědělství Petra Bendla jde proti duchu jednotné české pozice k reformě společné evropské zemědělské politiky a nebylo s ní předem konzultováno.
Pojištění nepomůže

Podle Václava Kroutila naše zemědělce při stávajících podmínkách neochrání ani komerční pojištění.

„Pojištění hraje jen částečnou roli, podle pojišťoven totiž není vše poškozené povodněmi nebo suchem pojistitelné. Jsem proto přesvědčen, že české zemědělství by mělo mít zajištěnou ochranu proti globálním vlivům a rozhodně by se nemělo zříkat možnosti o těchto věcech vyjednávat s Evropskou unií," dodal krajský radní Václav Kroutil.

Autor:Magdalena Navrátilová,  mluvčí Pardubického kraje, zdroj: denik.cz