Zemědělský den je o prestiži a ukázce umu chovatelů

     

Sovětice - O výstavě i soutěži se již hovoří po celé republice. Letos přijelo devět společností.

Již třetí ročník Zemědělského dne přilákal ve čtvrtek do sovětického střediska Zemědělské akciové společnosti Mžany desítky zájemců. A zdaleka nešlo jen o samotné odborníky ze zemědělské výroby, kteří se v Sověticích opět po roce mohli ostatním pochlubit chovatelskými úspěchy.

Mířily sem skupiny dětí, ale i dalších návštěvníků. Hlavní ovšem byly soutěže, při kterých padlo rozhodnutí o šampionce výstavy, nejlepším vemenu dojnic a diváci dokonce rozhodovali o Miss sympatie - tedy nejsympatičtější dojnici.

„Prvního ročníku se zúčastnili chovatelé z Královéhradeckého kraje, ale zájem rok od roku stoupá. Letos se tak hodnotí devětadvacet dojnic z devíti chovatelských společností čtyř krajů – Královéhradeckého, Pardubického, Libereckého a Středočeského kraje. „Každý, kdo získá ocenění, je pyšný na své výsledky. Je to o prestiži a ukázce chovatelských úspěchů. O této soutěži se již hovoří po celé republice a to nás nesmírně těší," řekl manažer živočišné výroby z pořádající Zemědělské akciové společnosti Mžany František Šitler.

Nakonec si ceny rozdělili chovatelé z Nahořan a Mžan. Šampionem výstavy se stala nahořanská dojnice, další dvě ceny – Nejlepší vemeno a Miss sympatie – získala mžanská společnost. Ovšem divácká soutěž nepostrádala na dramatičnosti, shodný počet hlasů totiž získaly hned dvě dojnice z Dobré Vody a Mžan, takže došlo na potlesk diváků a následně i na losování. Štěstí stálo při Mžanech.
Autor: Drahomíra Považanová, zdroj: iregiony.cz