Zima byla mírná. Myslivci na Vyškovsku si ji chválí

     

Vyškovsko - Sezona v dubnu nezačíná jen turistům nebo letcům, ale také myslivcům na Vyškovsku, které čekají pravidelné přípravné práce. Mezi ně patří třeba úklidy a dezinfekce krmelců, opravy posedů, ale také třeba vyhodnocování zdravotního stavu zvěře po zimě.

Přestože letošní kruté mrazy potrápily vodohospodáře, zvěře se počasí příliš nedotklo. Myslivci si tak zimu chválí. „Letos nebyla dlouhodobá souvislá sněhová pokrývka, což zvěři prospívá, protože se jednoduše dostane k potravě. Navíc kromě několika dnů vysokých mrazů byla zima velice mírná, takže přežily i slabší kusy, které by při běžné zimě jinak zahynuly," řekl Otakar Pavlík z lesní správy v Bučovicích.

Myslivci teď musejí uklidit také krmelce, aby byly připravené na další zimu. V nich totiž zůstávají zbytky sena, které je navlhlé a zvěř už je ignoruje, protože si hledá potravu jinde. „Stará krmiva z krmelců odstraníme. Okolí potom nejdřív shrabeme a následně zlikvidujeme možný výskyt parazitů posypáním povrchu nehašeným páleným vápnem," upozornil Pavlík.

Myslivce čeká i vyhodnocování zdravotního stavu zvěře. „Znamená to pochůzky po lese a sběr trusu. Ten posíláme k veterinárnímu vyšetření, podle výsledků pak v zimě přidáváme do krmelců mezi potravu léky," dodal Pavlík. Zejména vysoké zvěři, jako jsou srnci a jeleni, hrozí cizopasníci, například střečci nebo plicní červi.

Právě v těchto dnech myslivci také kontrolují posedy. „Je nutné zkontrolovat hlavně pevnost vzpěr a žebříků. To je důležité kvůli bezpečnosti nejen myslivců, ale i návštěvníků lesa, kteří tyto stavby také často používají," řekl pracovník Českomoravské myslivecké jednoty pro styk s médii Jiří Šilha.

Posedy se totiž často stávají terčem vandalů. „Někteří lidé tak třeba vyjadřují svůj odpor k lovu zvěře. Přitom si neuvědomují, že zvěř lze odlovit i bez posedu a že právě lov z posedu zvyšuje jeho bezpečnost. Střela vystřelená z posedu totiž směřuje šikmo k zemi, takže se zaboří do země a nepokračuje v letu. Díky tomu neohrožuje lidi kolem," vysvětlil Šilha.

Některá myslivecká sdružení nemají v nájmu les, ale můžou se starat třeba o polní honitbu. V takovém případě jim odpadá spousta starostí, jaké mají myslivecká sdružení, která se starají o les. „My máme na starost pouze polní honitbu, ve které jsou jen krmelce a posedy, takže se nemusíme starat o lesní porost, což nám samozřejmě ulehčuje práci," podotkl Bohumil Verner z Mysliveckého sdružení Vyškov.

Myslivci v lesích totiž neřeší jen zdraví stromů a keřů. „V posledních letech mají také problém s odpadky po návštěvnících. Odpadků totiž rok od roku přibývá," řekl Verner.

Potvrdil to i Jaromír Kamínek ze slavkovského odboru životního prostředí, který má právě myslivost na starosti. „Když odpadky z lesa odvezeme, zanedlouho se tam objeví znovu. Nechápu, proč lidé svůj odpad neodváží na sběrné dvory, kde je to zdarma, a místo toho sypou odpadky do lesa. Riskují přitom, že je někdo uvidí, a potom jim hrozí pokuta," uvedl Kamínek.

V těchto dnech také myslivci na Vyškovsku dokončují výsadbu mladých stromků. Ty se vysazují vždy zjara, protože při pozdější sadbě hrozí, že nestihnou zakořenit a nebude jim stačit vláha. „Letos jsme zasadili nový větrolam mezi Slavkovem a Nížkovicemi. Se sadbou nových stromků nám často pomáhají třeba slavkovští skauti," dodal Kamínek.

Autor:Pavel Kudlička, zdroj:iregiony.cz