Život lidem teď ztrpčují roje sršňů, vos a včel

     

Pelhřimovsko – Zná to snad každý. S příchodem teplého letního počasí komplikují život nejednomu z nás včely, vosy nebo sršni.

A pokud se jim zalíbí v blízkosti našeho bydliště, nebývá to často nic příjemného.
Pokud máte vosí či včelí hnízdo u svého příbytku nebo na zahrádce, budete si s jeho likvidací muset nejspíš poradit sami nebo se obrátit na odbornou firmu. Naopak na veřejných prostranstvích, kde tento hmyz obtěžuje větší množství lidí, jej odstraní zdarma hasiči.
„K výjezdu hasičů je nutné naplnění zákonné podmínky tedy nebezpečí z prodlení, což je situace, kdy je nebo by mohl být ohrožen život nebo zdraví. Pokud tomu tak není, pak hasiči na místo události rozhodně nevyjedou a operátor či operační důstojník na krajském operačním středisku volajícího odkáže na specializovanou firmu," potvrdila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.
S obtížným hmyzem má své zkušenosti i pan Leoš z Pelhřimova. Tomu se loni na zahradě usídlily včely. A dle jeho slov se nejednalo o pár včeliček, ale o pořádný včelí roj. „Ze začátku jsem to nechával být, ale když včely začaly ohrožovat mého malého syna, začal jsem jednat. Nejdříve jsem si s nimi chtěl poradit sám, ale to nevyšlo. Navíc jsem od nich schytal pár nepříjemných bodnutí, proto jsem ihned vytočil hasiče. Ti přijeli během chvíle a nebezpečný hmyz profesionálně zlikvidovali," popsal loňský zážitek Leoš z Pelhřimova.
Jeho případ není ničím neobvyklým. A to i přesto, že u něj na zahradě zasahovali hasiči. „V praxi pochopitelně zohledňujeme jednotlivé případy, kdy se na nás obrátí senioři, rodiny s velmi malými dětmi nebo těhotné ženy. Vždy hasiči zasáhnou u rojů například na autobusových zastávkách, u škol, školek, parků, hřišť nebo v místech, kde je zvýšený pohyb osob," dodala Petra Musilová s tím, že se ale někdy stává, že volající situaci špatně vyhodnotí nebo ji zveličí.
Velitel zásahu pak může po provedeném průzkumu na místě události zjistit, že nebezpečí z prodlení nehrozí, a jednotka se bez zásahu vrátí zpět na základnu nebo se také může s majitelem dohodnout, že tento zásah hasiči provedou, ale za úhradu nákladů.
Od začátku června likvidovali hasiči na Pelhřimovsku obtížný nebo nebezpečný hmyz ve dvanácti případech. Zásah byl nutný například v Pacově v Žižkově ulici, v Lidmani, v Kamenici nad Lipou nebo v Pelhřimově v Lesní ulici. Počet výjezdů zatím nijak nevybočuje z dlouhodobé statistiky a je téměř shodný s počtem výjezdů v loňském roce.
Hasiči velmi úzce při zásazích spolupracují s místními včelaři. Nejčastěji k zásahu používají vysavač, kterým je roj nasát a tím dojde k jeho úplné likvidaci.
„Při samotném zásahu potom hasiči používají speciální oblečení, mimo jiné kuklu nebo kombinézu a také speciální odchytové nádoby nebo vysavače," popsala mluvčí hasičů.
A ještě jedna důležitá rada na závěr. Pokud vás už přece jenom některý z hmyzu bodne, lékaři doporučují bezprostředně po bodnutí dávat na místo vpichu obklady ze studené vody, případně je potírat tekutým pudrem.
Při výrazném svědění je pak vhodné užívat některý z protialergických léků. V případě výrazného otoku byste neměli váhat ani vteřinu a okamžitě navštívit lékaře.
Autor: Alexandra Knapová - Pelhřimovský deník, zdroj: iregiony.cz