Zlín zakázal podomní prodej, chce chránit seniory

     

Zlín - Zlínští radní zakázali podomní prodej ve městě. Důvodem je nárůst počtu případů, kdy prodejci při tomto způsobu prodeje nabízeli pochybné, předražené nebo obtížně reklamovatelné zboží či služby.

Dopláceli na to zejména senioři nebo sociálně slabí občané. Podomní prodejci podle radních často prodávají své zboží za pomoci momentu překvapení.

"Bez předchozího objednání kontaktují potencionální zákazníky přímo v jejich domácnosti, a tím je dostávají pod tlak. Poté se stává, že lidé koupí zboží bez dostatečného zvážení situace a prostudování smluvních vztahů, třeba jen proto, aby se prodejce zbavili," řekl primátorův náměstek Ondřej Běták (TOP 09/STAN).

Zákaz začne platit od dubna, za porušení hrozí pokuta až 30 000 korun, sdělil mluvčí radnice Zdeněk Dvořák. Podomní prodej zakázala ve Zlínském kraji například také radnice ve Vsetíně a Valašském Meziříčí.

Pokud bude někdo kontaktován podomním prodejcem, měl by to ihned nahlásit na městskou policii. Nejlépe prostřednictvím linky 156, poznamenal ředitel strážníků Milan Kladníček.

Radní zpřísnili také podmínky pochůzkového prodeje, tedy nabízení zboží kolemjdoucím na ulici. Dosud to bylo ve městě možné pouze při sportovních akcích, jako součást prodeje tisku prostřednictvím kamelotů nebo v souvislosti s neziskovými akcemi humanitárního, zdravotního, sociálního či jiného veřejně prospěšného charakteru.

Přísnější podmínky

"Posledně zmiňovaný okruh nyní bude upraven tak, že se nově bude týkat jen prodeje v souvislosti s konáním legálních veřejných sbírek," řekl mluvčí.

V rámci sbírek bude možné prodávat jen zboží, v jehož ceně bude zahrnutý příspěvek na veřejnou sbírku. Prodejce bude muset mít u sebe osvědčení o konání sbírky vydané krajským úřadem a prodávat bude moci jen v období, pro které bude osvědčení vydáno.

Ke zpřísnění vedly město připomínky občanů. "Pochůzkový prodej byl některými prodejci a organizacemi zneužíván jako záminka k realizaci vlastních, ryze komerčních aktivit," řekl Běták.

Autor: ČTK , zdroj: aktualne.cz