Změnit dodavatele energií chce stále víc lidí, aukce se vyplatí

     

Snaha spotřebitelů najít si levnějšího dodavatele energií na začátku nadcházející topné sezóny výrazně stoupla. Vyplývá to z údajů srovnávače cen Sfinance.cz.

„Nárůst dokončených objednávek na změnu dodavatele mezi srpnem a zářím registrujeme ve výši 283 procent a prozatímní čísla za říjen tento trend potvrzují,“ řekl Novinkám manažer portálu Sfinance.cz Martin Špaček.
Řada domácností nyní podle odborníků ceny energií neřeší kvůli avizovanému lednovému zlevňování největších hráčů na trhu. To by mělo podle jednotlivých dodavatelů a druhu komodity dosáhnout příští rok u neregulovaných složek ceny energie 10 až 20 procent.
V elektronických aukcích energií, a podle Špačka i u některých alternativních dodavatelů, lze ale získat ceny ještě výhodnější.
„Jen za plyn v příštích dvou letech budeme platit o zhruba šest tisíc korun ročně méně než nyní. Na neregulované části ceny ušetříme asi 28 procent,“ sdělila Novinkám čtyřiatřicetiletá účastnice zářijové aukce z Řevnic s tím, že na základě výsledků předchozích aukcí očekává podobnou úsporu i v nadcházející říjnové aukci cen silové elektřiny.
Otálet před zimou se nevyplatí
Podle údajů společnosti eCentre, která je v ČR největším organizátorem těchto elektronických aukcí, v nich přes 94 procent domácností ušetřilo na neregulovaných složkách ceny proti předchozím platbám více než 20 procent.
„Z téměř 17 tisíc domácností 98 procent ušetřilo více než 15 procent, jen pro půl procenta domácností to znamenalo úspory nižší než 10 procent, a jen 16 domácností nedosáhlo žádné úspory,“ upřesnila pro Novinky mluvčí eCentre Alice Mazurková.
Mnozí odběratelé podle Špačka čekají na ohlášený pokles cen u velkých energetických firem, ke kterému by mělo dojít po Novém roce. S případnou změnou dodavatele se však otálet podle něj nevyplatí. „Vzhledem k tomu, že změna dodavatele trvá s ohledem na smluvní výpovědní lhůtu průměrně tři až čtyři měsíce, k převodu by došlo prakticky až na konci topné sezóny,“ konstatoval.
Podle něj je proto výhodnější uvažovat o změně dodavatele již nyní. „Doporučujeme však vybrat si takového smluvního partnera, který umožňuje uzavření smlouvy na dobu neurčitou. V případě poklesu ceny energií je pak možné kdykoliv přejít k jinému dodavateli, který předloží výhodnější nabídku,“ dodal Špaček.
Během letoška vzrostl význam internetových srovnávačů cen.

Zdroj: novinky.cz