Benzín i nafta lámou nové cenové rekordy

     

Nic nového pod sluncem, přesto další vráska na čelech už tak zachmuřených motoristů. Pohonné hmoty v minulém týdnu opět dosáhly po dalším zdražení nových rekordních hodnot. Nejprodávanější benzín Natural 95 přidal na ceně 33 haléřů a dostal se na průměrných 37,21 Kč/l. Nafta zdražila o 12 haléřů na 36,93 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Jak uvedl analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus, na růstu cen u tuzemských čerpacích stanic se dílem podílejí vysoké ceny benzínu a nafty na burze v Rotterdamu, dílem i dále rostoucí marže maloobchodníků.

Ropa se drží nadále kolem 125 dolarů za barel, poměrně stabilní je i koruna, která dokonce lehce posílila. „Růst cen by se mohl v dohledné době zastavit,“ sdělil pro Novinky Hatlapatka s tím, že pokles by mohl nastat zhruba o 20 haléřů.

Nejdráž se prodával Natural 95 v Jihomoravském kraji, konkrétně za 37,69 Kč/l. Naopak nejlevnější benzín nabízeli pumpaři v Jihočeském kraji, a to litr za 36,75 Kč.

Také nafta byla nejdražší na jižní Moravě, kde litr stál 37,38 Kč. Jižní Čechy drží prim po benzínu i v nejlevnější naftě, která zde byla k mání za průměrných 36,49 Kč/l.

Podle serveru Českýbenzin.cz některé pumpy v Jihomoravském kraji nabízely v minulém týdnu Natural 95 za 38,80 Kč/l, naftu pak za 37,90 Kč/l.

Zdroj:novinky.cz