Budějovice na Hobby očekávají až šedesát tisíc návštěvníků

     

České Budějovice – Ve středu začala druhá nejoblíbenější akce českobudějovického výstaviště. První tisíce lidí si přišly prohlédnout už 21. ročník výstavy Hobby. Celkem organizátoři očekávají šedesát tisíc návštěvníků. Vystavovatelů je 351 z nejrůznějších oborů.

Už ve středu dorazili kutilové, zahrádkáři, chovatelé a další lidé ze všech koutů jižních Čech i z jiných krajů republiky. „Jezdíme na Hobby vždycky, kvůli kytičkám," řekla Deníku Eva Jirků, která přijela z Jindřichova Hradce i s rodinou, výstaviště si tak prohlédl třeba i její vnuk Ondrášek. Podle Evy Jirků je cesta do Budějovic na Hobby zároveň výletem. Letos nakoupila azalky a rododendron. „Vloni to byly třeba dřevité pivoňky," připomněla nákup učiněný minulý rok milovnice květů.

Zájmu návštěvníků se těšila i chovatelská expozice. „Jezdím na výstaviště na všechny akce. Dřív jsem jezdil s dětmi, teď i s vnoučkem Jiříkem," zmínil František Mareš z Tábora. Sympatická Jiříkova maminka vzápětí doplnila, že v srpnu budou kloučkovi dva roky, a tak králíci od zakslých činčil až po německého obrovitého strakáče budili jeho zaslouženou pozornost, podobně jako slepičky.
Poznat králíka

Podle Františka Mareše alespoň děti na výstavě poznají různá domácí zvířata. „Vnuk už dneska králíka nevidí, slepici občas potká," naznačil Mareš, který sám pochází ze statku v obci Hrnčíře na Mladovožicku. „My jsme měli hospodářství sedm hektarů. Kravičky i koně," poznamenal Mareš a dodal, že otec byl kovář a bratr dosud kovářem je. Na vesnici se dnes už hodně změnilo, ale vztah ke zvířatům a k zemědělství Františku Marešovi zůstal, tak Hobby nebo Zemi živitelku pravidelně navštěvuje. Do Budějovicích ale jezdí i na další akce výstaviště, byl například i na Mobil salonu. „Jedu z Tábora vlakem a cestou naberu vnuka ve Veselí," popsal pravidelný dopravní rytmus Mareš.

Stálým „inventářem" některých akcí na výstavišti jsou i chovatelé. Tentokrát představuje králíky Matouš Böhm, dlouholetý chovatel z Českých Budějovic. „Mám tu zakrslé činčily, ale větší pozornost poutají masná plemena. Novozélandský bílý, burgundský králík nebo německý obrovitý strakáč," těšil se ze svých kousků i při vyjmenovávání Matouš Böhm. A hlavně větší kusy byly opravdu nepřehlédnutelní. Dorůstají běžně sedmi kilogramů váhy a skoro to vypadalo, že by ty nejmenší návštěvníky, kteří dorazili zatím v kočárcích a kárkách, byli i schopni povozit.

Králíci zůstávají po celou dobu výstavy v pavilonu. Také se tam krmí. Dostávají to, co doma. „Seno, vodu, ječmen, granule, jsou tu až do neděle," připojil ještě Böhm. Jeho kolega Josef Suchan ze Zavadilky zase dodal slepičky a kohouty. Upozornil hlavně na výhodnou nosnost svého oblíbeného malého plemene. „Ze zakslých je podle mě nejlepší zakrslá velsunka koroptví. Je malá, ale nese velká vejce, jako nkěteré druhy velkých slepic při nižší spotřebě krmiva," zdůraznil Josef Suchan. Dodal, že další zajímavostí malé expozice jsou araukáni, kteří nesou zelená vejce, takže se na velikonoce nemusí ani barvit.

Chovatelé jsou součástí Hobby i Země živitelky a na podzim pořádají na výstavišti samostatnou okresní výstavu.

Hobby ale nabízí i široký doprovodný sortiment. Uzeniny, sladkosti, hračky nebo textil. Už deset let jezdí do Budějovic Lubomír Konečný, sám nebo s manželkou, která vyrábí ponožky v Jiřicích u Miroslavi na Znojemsku. „Vyplatí se nám tady akce na víc dní. Spím na loděnici v Českém Vrbném. Je to dáno tím, že před lety tam byla volná kapacita a tak to držíme. Teď už si tam zabukuju i pobyt na živitelku," vylíčil za pultem plným ponožek Lubomír Konečný.

Doprovodný program na Hobby nabízí i tvořivé dílny, dětský koutek nebo rodeo. Nechybí ani vystoupení hudebních skupin. V pivovarské zahradě dechovky v Letním amfiteátru jiných žánrů.
Hobby nabízí Receptář i rodeo

Připraveny jsou stovky vystavovatelů i tradiční pořady jako dnešní „Den s Českým zahrádkářským svazem a časopisem Zahrádkář", při němž nebude chybět ani soutěž o ceny, nebo „Den s časopisem Receptář" v pátek.

Nachystány jsou i novinky. V sobotu a v neděli bude například možné na předvadišti v severní části areálu zhlédnout rodeo show v podání českých i zahraničních jezdců. Budou se například chytat telata do lasa nebo se budou telata zahánět do ohrad a přihlášeno je na 100 jezdců.

Po celou dobu výstavy budou zájemcům k dispozici odborné bezplatné poradny v oblasti malířství a lakýrnictví včetně praktických ukázek v pavilonu T 1. V pavilonu Z budou zase připraveny tradiční poradny pro zahrádkáře, kaktusáře a včelaře. V doprovodném programu hrají důležitou roli také hudební scény, na kterých se představí dechové hudby v pivovarské zahradě nebo v Letním amfiteátru třeba Katapult (pátek 15 – 17 hodin) či Sestry Havelkovy (neděle 10 – 12 hodin).

Po celou dobu výstavy bude fungovat dětský koutek od 10 do 16 hodin s programem Veselá taškařice klauna Huga a jeho přátel. Zájemci určitě ocení i tvořivé dílny v pavilonu F 4 po celou dobu výstavy.
Autor: Edwin Otta, zdroj: iregiony.cz