Ceny potravin v Česku rostly víc než v EU

     

V Česku podražily potraviny mezi roky 2005 až 2012 více, než tomu bylo průměrně v celé 27členné Evropské unii. Na Žofínském fóru to uvedla členka bankovní rady České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová.

Zatímco v EU za posledních sedm let podle Zamrazilové potraviny podražily o 25 procent, v Česku ceny potravin vzrostly do loňska o 30 procent. Přestože cenový růst v Česku tento průměr převýšil, nedosáhl tempa jako v Pobaltí, Rusku a Maďarsku.

Podle Zamrazilové světové ceny potravin z dlouhodobého hlediska spíše porostou, rozhodně však budou vykazovat vysokou míru kolísavosti.

Důležitá je dostatečná soběstačnost

Zemědělci a potravináři v posledních letech upozorňovali, že Česko postrádá koncepční dokument, který by se zabýval i problematikou potravinové soběstačnosti. Ministerstvo zemědělství v lednu představilo strategický dokument na období od roku 2014.

České zemědělství se podle něj má do budoucna podílet především na trvalém zajištění potravinové bezpečnosti na národní i evropské úrovni. Podle ministra zemědělství Petra Bendla to znamená soběstačnost pohybující se u jednotlivých komodit alespoň mezi 70 a 90 procenty. U řady komodit, například u vepřového masa nebo zeleniny, je v současnosti pod touto hranicí.