Ceny v Česku rostou nejrychleji od loňského října

     

Spotřebitelské ceny v květnu zrychlily meziroční růst na 0,7 procenta, což bylo nejvíce od loňského října. Proti dubnu ceny stouply o 0,3 procenta, přispělo k tomu pokračující zdražování pohonných hmot, dražší brambory, ale také vyšší ceny lázeňských pobytů. Vyplývá to z úterních informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Analytici počítali s meziročním růstem cen o 0,6 procenta.

Pohonné hmoty zdražují již třetí měsíc, proti dubnu ceny u čerpacích stanic vzrostly o 2,2 procenta. Brambory zdražily o 6,1 procenta, více peněz lidé platili také za trvanlivé pečivo, drůbež, vejce, jogurty a nealkoholické nápoje. Lázeňské pobyty proti dubnu zdražily o 7,8 procenta. Zlevnilo ale oblečení, boty a telefonování.

Meziročně rostly ceny v květnu o 0,2 procentního bodu rychleji než v dubnu. Nejvíce se na tom podepsaly vyšší ceny cigaret, které zdražily o devět procent. Podražila také dovolená, boty, zemní plyn, vodné a stočné, pojištění a finanční služby.
Na meziroční snižování cenové hladiny působilo například zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví.
Analytik ČSOB Petr Dufek označil růst inflace za „překvapivě rychlý". „Nová inflační čísla překonala prognózu centrální banky a de facto by jí měla udělat radost. Předpokládáme proto, že se na trhu už neobjeví spekulace o další možné ,devalvaci' či příběhy o záporných úrokových sazbách. Ostatně inflační vlnku zažívá i eurozóna, kde se inflace bez energií šplhá k jednomu procentu," dodal Dufek.

ZUdroj: novinky.cz