Chceme mrkev z Brněnska, ne ze Španělska, hlásá hnutí

     

Brno – Co má dělat farmář s metráky brambor, které nemůže udat? Co naopak restauratér, který marně shání místní suroviny? A o co jsou lepší rajčata z Brněnska než ta ze Španělska? Taková témata se nesla úterní konferencí Jídlo z blízka pro jižní Moravu.

Podle brněnského předsedy pořádajícího hnutí Slow Food Tomáše Václavíka bylo setkání zemědělců, politiků, restauratérů a odborné veřejnosti se zájmem o gastronomii první odbornou konferencí na téma regionální zemědělství. „Setkání s mottem Co si doma vypěstujeme, to si s chutí snězme, lidem přiblížilo, jak je využívání místních zdrojů důležité. Mnoho lidí si neuvědomuje například ekologickou stránku věci. Při odebírání potravin, jako jsou mrkev a rajčata od místních farmářů, nemusíme budovat dálnice, jak je tomu u dovozů zahraničních potravin,“ sdělil Václavík.

Dodal, že změnit pohled na lokální jídlo musí lidé hned na několika úrovních. „Nejdůležitější je naučit děti, odkud se jídlo bere a podpořit tak jejich zájem o zemědělství. Informovat ale musíme také učitele, kteří děti k zájmu o gastronomii povedou. Podobně je tomu například v Itálii a v Rakousku,“ upozornil Václavík.

Konkrétní projekty, jak regionálním farmářům pomoci, podle něj konference nepřinesla. „Už nyní ale plánujeme příští ročník," dodal.

Autor: Anna Fajkusová, zdroj:iregiony.cz