Farmáři zpomalí dopravu. Vadí jim hrozba rušení zelené nafty

     

Pelhřimovsko – Asi 50 zemědělských strojů vyjede na rušné silnice Pelhřimovska. Farmáři se připojí k celostátním protestům proti rušení zelené nafty a na téma upozorní pomocí transparentů.

„Nejde o blokádu, ale o zpomalení dopravy, konzultované s policií," říká předseda pelhřimovské Agrární komory Josef Blažek.

„Zrušení zelené nafty sníží konkurenceschopnost českých zemědělců, kteří oproti těm polským zaplatí za litr nafty o 9 korun víc, oproti rakouským o 11 korun. Byli bychom se Slovenskem jediní v EU, kteří by úlevu neměli," vysvětluje Blažek. Třeba družstvo v Jetřichovci, kde pracuje, by ročně tratilo 1,6 milionu.

„Pokud chce vláda spořit, měla by se spíše zamyslet třeba nad nespravedlivě vysokými dotacemi do „ekologického" zemědělství," souhlasí ředitel Školního statku v Humpolci Jan Mácha.

Krajský předseda TOP 09 Jiří Blažek z Pelhřimova ale považuje protest za zbytečný, protože vláda prý byla ochotná zelenou naftu nahradit jinými dotacemi.

„Předseda Agrární komory tomu mohl zabránit, ale místo jednání s ministrem Kalouskem dal přednost akci ve svém volebním obvodu," tvrdí Jiří Blažek.

Podle něj je zelená nafta nespravedlivá pro farmáře s převahou živočišné výroby a navíc se používá na energeticky náročné technologie jako odkameňování polí, které může zvýšit erozi. „Šetří se všude. A zemědělci mají zisk před zdaněním 16 miliard korun?" ptá se Blažek.

S tím Josef Blažek nesouhlasí. „Rostlinná výroba, kde se nafta víc uplatní, je přece základem pro živočišnou výrobu. A zisk 16 miliard je díky dotacím. Kdyby nebyly dotace ve výši 30 miliard, bylo by 14 milionů ztráty," říká.

Zrušení zelené nafty je součástí vládních úspor, stát by ročně uspořil 1,8 miliardy. Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Odpůrci zelené nafty mají dva protiargumenty: vykazování jízd se zelenou naftou je administrativně náročné a někteří zemědělci, kteří limity nevyčerpají, prý pak naftu používají i do dieselových motorů osobních aut.

Zdroj: iregiony.cz