MÁJE k druhým narozeninám

     

Únor patří přes první projevy probouzení přírody k nejchladnějším částem roku, kdy je stále ještě relativně čas hledat po zhodnocení vydařených i méně zdařilých stránek poslední sezóny poučení k nápravě.

Pro zapamatování je stejně jako v jiných oblastech vlastní praktická činnost nejvíce účinným způsobem poznání, které umožňuje zlepšit provozní praxi chovu včel. Takto získané zkušenosti však patří k nejdražším jak spotřebou času, tak i mnohými ztrátami z neefektivních nákladů. Proto je hledání námětů pro vlastní zájmovou i profesionální činnost v knihách, na přednáškách, seminářích či exkurzích ekonomicky nejlepším vynaložením zdrojů.
Naším cílem je zprostředkovávat poznání právě v těchto oblastech již dva roky.
Úspěch vzdělávání závisí na kvalitě zdroje, ale stejnou a často i větší měrou na opravdovém zájmu a schopnostech toho, kdo poznání hledá.
Abychom se mohli nové a užitečné věci naučit, musíme být především schopni přátelského dialogu, ve kterém je slušně oponován každý předkládaný názor, nová myšlenka a doporučení. Naše zkušenosti ukazují, že ne každý má předpoklady k takovému chování. Proto se principiálně neúčastníme žádných “fór“, která elementární principy slušnosti nehájí, ani nedisponují možnostmi, jak by je hájit mohly.
Náš Spolek pro rozvoj včelařství MÁJA vznikl právě před dvěma lety. Je zaměřený prioritně na oblasti odborné činnosti. Jsou a zůstanou jimi kurzy pro nevčelaře i začínající včelaře, vzdělávání pedagogů a mládeže, vydávání vlastních titulů včelařské literatury, vlastní včelařská filmová tvorba, přednášky a prezentace, činnost Areálu MÁJA k aktivnímu seznamování se včelami a mnoha druhy rostlin perspektivními pro zlepšování včelí pastvy, odborná analytická a poradenská činnost v záležitostech efektivních zájmových chovů včelstev i kvality včelích produktů. Sdružujeme stále více zájemců, kteří mají zájem o tyto aktivity.

Pro pochybovače a pomlouvače konstatuji, že jsme nepřestali po celou existenci spolku vykonávat aktivity v ČSV a ve spolupráci s mnoha ZO ČSV. Spolupracujeme také s dalšími spolky sdružujícími včelaře v ČR i s jednotlivými chovateli včel, stejně jako s nevčelaři zcela bez ohledu na jejich „spolkovou příslušnost“. Svět, ani ten včelařský, není černobílý ani jednobarevný a plné jednotící světlo vzniká teprve spojením všech barev duhy, aniž by spektrum zanikalo.
Dva roky naší činnosti právě uplynuly. Byly naplněny prací na řadě uvedených (a povedených) projektů, které dále rozvíjíme.

Autor: RNDr. Václav Švamberk, zdroj: majabee.cz