Na Česko se ženou přívaly sněhu

     

Březen začne počasím, kdy v nížinách napadne až deset centimetrů sněhu, varovala v pondělí meteoroložka Dagmar Honsová. Vzhledem k teplotám, které v noci klesnou až na minus čtyři stupně, se sněhová pokrývka udrží.

V pondělí prší především na jihu Česka, srážky do středních a severních Čech se dostanou během odpoledne. Kolem 15.00 se změní na sněžení, které bude vydatné a trvalé.
„Sněžit bude celou noc. V úterý ráno by v nížinách mohlo být mezi pěti až 15 centimetry sněhu, na horách to bude podstatně více. Tam by mělo podle našich numerických výpočtů napadnout až 20 centimetrů,“ řekla Honsová. Ranní teploty se budou v úterý pohybovat mezi 0 až -4 stupni, odpolední 0 až 4 stupně.
Na Moravě by mělo pršet, sněžit tam začne až během úterního odpoledne. Rtuť teploměru by se měla vyšplhat na 3 až 7 stupňů.
Ve středu bude velká oblačnost až zataženo. Opět by mělo sněžit, v nížinách meteorologové očekávají srážky smíšené. Teploty v noci by měly být v intervalu 0 až -4 stupně. „Řidiči by si měli dát pozor na náledí,“ varovala Honsová. Během dne bude mezi 2 až 6 stupni.
Ve čtvrtek bude oblačno, na 60 procentech území Česka by mělo sněžit nebo padat déšť se sněhem, ranní teploty 1 až -3 stupně, odpolední 2 až 6.
Podobný ráz počasí vydrží i v pátek. Bude oblačno až zataženo, se sněžením nebo smíšenými srážkami. Ranní teploty 1 až -3 stupně, v odpoledních maximech 2 až 6 stupňů.
Slunečné počasí nenastane ani o víkendu. Stále by mělo být oblačno až zataženo, sněžení by se mělo přesunout do poloh nad 500 metrů nad mořem. Ranní teploty budou 2 až -2, odpolední 4 až 8 stupňů.

Zdroj: novinky.cz