Na údržbu naučných stezek chybějí peníze

     

Táborsko - O značení naučných stezek se stará Klub českých turistů. Z jeho zkušeností plyne, že může přibližně až šedesát procent naučných stezek do deseti let zaniknout.

Důvodem je, že zřizovatelé neudržují naučné panely. Chybí jim na to peníze. Stav stezek na Táborsku přiblížil čtenářům Deníku Karel Markvart z rady značení Klubu českých turistů.

Kolik najdeme na Táborsku stezek a která má nejdelší historii?
Pod táborský okres spadají čtyři naučné stezky. Ještě lze do toho řadit Bechyňské vyhlídky, kde ale nejsou naučné panely. Nejstarší z nich jsou Borkovická blata z roku 1980. Původně měřila stezka necelé dva kilometry. Asi před dvěma lety se nově zrekonstruovala a protáhla na šest kilometrů.

Jakým způsobem se Klub českých turistů o stezky stará?
Klub českých turistů se stará pouze o značení stezek, zbytek je obvykle na zřizovateli. Na stavební úpravy nejsme totiž zařízeni. Když má nová stezka vzniknout, domlouváme se s obcemi. Ty si většinou financují panely a jiné úpravy, my v rámci jednotnosti udržujeme značení.

Musela se v minulosti nějaká naučná stezka na Táborsku zrušit?
V táborském okrese ještě nezahynula žádná z naučných stezek. Odhadujeme, že v republice během deseti let šedesát procent z nich zůstane bez údržby a zanikne. Sehnat peníze na vybudování panelů je totiž relativně snadné, ale na údržbu je to již problém. Z toho důvodu máme celkově spousty stezek, kde obnovujeme značení, ale panely jsou v zoufalém stavu. To se ale Táborska netýká.

Jaký je tedy stav stezek na Táborsku?
Na Táborsku je stav velice dobrý. Zřizovatelé všech stezek, kterými bývají města a obce, se o ně starají. V Bechyni například někdo před dvěma lety podpálil první vyhlídku. Bechyňští nechali plošinu ihned zrekonstruovat.

Na kolik přijde Klub českých turistů starost o trasy?
Údržba všech tras, kterých je 642 kilometrů vyjde ročně na zhruba 35 tisíc korun. Do toho ale nejsou započítané náklady například na značkovský materiál a směrovky.
Autor: Kateřina Krejčová, zdroj: iregiony.cz