Nafta a protesty

     

Je zřejmé, a potvrzuje to i praxe naprosté většiny evropských zemí, že tzv. zelená nafta má svoje opodstatnění a rozhodně není jen nějakým dárkem daňových poplatníků zemědělcům.

Ministr financí, který tvrdí, že tato úleva na spotřební dani je nesystémovým opatřením, má jistě pravdu, bez ohledu na to, o kolika jiných nesystémových opatřeních mlčí. Je však otázkou, zda systém jako takový a jeho striktní dodržování je v současné době tím nejdůležitějším, co by měli politici řešit. 
Nakonec není tajemstvím, že ve formálním dodržování nejrůznějších systémů, předpisů a nařízení jsme opravdoví přeborníci, byť po zavedení do praxe se původní smysl takových opatření většinou vytratí. Faktem zůstává, a na tom se shodují i všechny agrární nevládních organizace, že rozhodnutí zrušit vratku spotřební daně je krátkozraké a zemědělce poškodí nejen zvýšením nákladů, ale také znevýhodněním vůči jejich konkurentům ze sousedních zemí. Poněkud smutné je, že se v této věci farmářů a resortu vůbec nezastal ani jeho ministr, který pouze konstatoval, že toto politické rozhodnutí respektuje. Politika už je zkrátka taková. 
Po posledním jednání prezidenta agrární komory na ministerstvu financí sice jeho šéf přislíbil uvažovat o případném zohlednění konkurenceschopnosti odvětví při tvorbě státního rozpočtu na příští rok, nicméně ze svého původního stanoviska neustoupil ani o píď.
Vládu tedy zemědělství nezajímá a případná další jednání tak budou pouze ukázkou dobré vůle, ale ničemu nepomůžou. Bohužel podobný výsledek zřejmě přinesou i plánované protestní akce. I když možná naplní první stránky novin a transparenty se objeví v televizním zpravodajství, zelenou naftu nezachrání. Pokud se však podaří tento oprávněný stavovský protest zorganizovat na patřičné úrovni, může přece jen pomoci, minimálně v tom, že připomene lidem, že zemědělci v této zemi ještě nevymřeli.

Autor: Přibík Oldřich, zdroj: agroweb.cz