Nový rok s řadou otázek

     
Bývá dobrým zvykem na přelomu roků bilancovat a nejinak tomu bude i u mne a pokusím se tedyzbilancovat uplynulý rok. Když organizace v roce 1999 vznikala, vzala si za cíl prosazovat a hájit zájmy mladých zemědělců v naší zemi. Od té doby se pole působnosti společnosti velmi rozrostlo, ale i přesto věřím, že se nám původní myšlenka podařila v roce 2008 naplnit. Na poli politicko-lobyistickém se nám podařilo zachovat a prosadit navýšení celkové alokace u opatření I.3.2. Zahájení činnosti mladých zemědělců z původně plánovaných 200 mil. Kč o 100 mil. korun. Podařilo se tak podpořit zhruba jednu polovinu žadatelů o tento titul v letošním roce a Česká republika tak má zase o 300 mladých začínajících zemědělců více. Pochopitelně pro omlazení celého resortu a pro změnu věkové struktury výraznějším směrem by bylo třeba ještě masivnějších investic do českého zemědělského mládí. Nicméně zcela realisticky chápeme možnosti Programu rozvoje venkova a potřeby jiných opatření. V porovnání s původně

Na poli mezinárodních vztahů slavila naše společnost vloni triumf v podobě pořádání mezinárodní konference s názvem Budoucnost rozvoje venkova: Nové příležitosti pro mladé farmáře, které se zúčastnili farmáři z celé Evropy. Nadále se v rámci členství v organizaci CEJA ( Konsel evropských mladých farmářů ) účastníme seminářů, konferencí, či pracovních skupin s cílem ovlivnit vývoj společné evropské agrární politiky přímo na bruselské úrovni. Na poli společenských aktivit jsme pořádali ve spolupráci s farmou rodiny Němcovy soutěž Bílé moře Vysočiny určenou žákům základních škol s cílem popularizovat zemědělství v očích laické veřejnosti a dětí. Následovaly již tradiční Večery na farmě, seminář Zemědělské aktuality a zájezdy na farmy našich zahraničních kolegů, za všechny zmíním Rakousko a Slovinsko. V roce 2008 jsme pořádali semináře s tématy Předčasné ukončení zemědělské činnosti, Zahájení činnosti mladých zemědělců, v jarních měsících došlo k realizaci akce Seminář využití zeolitů a jílů a v zemědělství, ve spolupráci s MZLU v Brně.

Z výše uvedeného je zřejmé, že původní zaměření aktivit naší organizace jsme doplnili o společenské aktivity, zahraniční činnost a aktivity vzdělávací. Věříme, že tak můžeme mladým zemědělcům v naší zemi poskytnou stabilní zázemí nejenom pro jejich zemědělské podnikání, ale i možnost osobnostního rozvoje v podobě vzdělávání, účasti na zahraničních, ale i domácích exkurzích, popř. na společenských akcích. V tomto roce vstupujeme do jubilejního, desátého roku činnosti SMA ČR. A stále před námi stojí mnoho výzev v podobě udržení a prohloubení aktivit směřovaných k mladým zemědělcům a lidem žijícím na venkově.

Bohužel s velkou pravděpodobností může být rok 2009 svým způsobem přelomový i pro české zemědělství a zemědělce. V důsledku změn na světových trzích komodit, kdy v porovnání s loňským rokem došlo k výraznému poklesu cen snad všech zemědělských produktů, lze očekávat složité období. Zemědělce čeká také ostrý start kontor křížové shody, tzv. cross-compliance, z kterého má řada z nich jistě oprávněné obavy. Rok trvající zdravotní prověrka Společné zemědělské politiky přinesla určité změny v systému poskytování přímých plateb, což mladí zemědělci jako progresivnější část zemědělských podnikatelů nepovažuje za krok zpět, nicméně bude třeba se na tento pozměněný systém adaptovat. I v kontextu všech těchto očekávaných událostí věřím, že české zemědělství si udrží svoji pozici a nedojde ke zhoršení úrovně celého odvětví, byť toto bude jistě podmíněno individuální aktivitou samotných sedláků.

Vážení mladí zemědělci: přeji vám mnoho osobních a pracovních úspěchů v nadcházejícím roce 2009!

Ing. Pavel Moulis

Prezident SMA ČR