Polských potravin míří do Česka zase víc

     

Oproti loňsku dováží polské firmy do Česka víc potravin. Konkrétně od začátku roku v porovnání se stejným obdobím loni o více než patnáct procent. Zesílil taky import z Nizozemska. Potraviny ale víc cestují i směrem z Čech, nejvíc konkrétně do Německa. Oproti loňsku stoupl vývoz do této země o třetinu, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.

Příčinu zesílení dovozu polských potravin vidí statistici v jejich cenové konkurenceschopnosti. Uvádí taky, že čeští spotřebitelé už nejspíš zapomněli na kauzy v souvislosti s kvalitou těchto výrobků. Utrácíme za ně dokonce víc než za německé produkty.
Z ankety mezi uživateli serveru Kupi.cz ale vyplývá přesný opak. Podle ní dává polovina zákazníků přednost českému zboží.

Téma polských potravin se do médií dostalo v roce 2012, kdy tamní firmy přidávaly do potravin technickou sůl, kterou vydávaly za jedlou. Další aféra o rok později se týkala koňského výsekového masa obsahující zakázaná antibiotika.
Agrodiplomaté mají pomoct vývozu
Dlouhodobě se do ČR víc potravin dováží než naopak. Ministři zemědělství a zahraničí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Lubomír Zaorálek (ČSSD) dali v první polovině června najevo, že chtějí podporovat export českých potravin. Pomoct jim v tom mají zemědělští diplomaté, kteří budou vyrážet do vybraných destinací s cílem navázat tam obchodní kontakty. „Náplní práce agrodiplomatů bude především hledání nových exportních možností pro naše podnikatele,“ sdělil Jurečka.
„Je to důkaz toho, že v naší vládě umíme společně pracovat ku prospěchu českého hospodářství a ekonomického růstu,“ uvedl pak Zaorálek.
Zahraniční obchod může mít řadu skrytých důsledků
Proti nadměrnému dovozu a vývozu potravin se snaží bojovat například Hnutí Duha.
„Za možná nudnými statistickými údaji se totiž skrývají velké problémy – silnice plné kamiónů, znečištěné ovzduší a hluk, úbytek pracovních míst na českém venkově i nenápaditá a nekvalitní nabídka supermarketů,” okomentovala loňský růst zahraničního obchodu s potravinami Klára Havlová ve zprávě vydané organizací.
Podpory by se měli dočkat i čeští zemědělci
„Je potřeba, aby Česká republika dosáhla relativní soběstačnosti v základních potravinách, jakými jsou například domácí druhy ovoce a zeleniny,“ uvedl Jurečka pro Novinky. Dosáhnout tohoto cíle chce například zařazením těchto plodin mezi tzv. citlivé komodity. Zemědělci by pak za jejich pěstování dostávali podporu.
Program rozvoje venkova by měl přinést investice do zemědělské prvovýroby, potravinářského a zpracovatelského průmyslu. Ministr by chtěl také zrychlit cestu potravin k zákazníkům zkrácením obchodního řetězce mezi výrobcem a spotřebitelem.
„Chceme hledat všechny možné způsoby, jak zvýšit v obchodních sítích podíl potravin vyrobených v České republice,“ doplnil ministr.
Hodnota polských potravin, které jsme od začátku roku dovezli, byla víc než osm miliard korun. Největší část z toho tvoří maso a masné výrobky, z nich je nejoblíbenější drůbež. Celkově stoupl dovoz těchto výrobků meziročně o víc než jedenáct procent. Loňský trend byl přitom úplně opačný, kdy jejich dovoz mírně poklesl.

Zdroj: novinky.cz