Pomůžeme s projektem i žádostí

     
Mladí zemědělci, využijte maximálně zvýhodnění v operačním programu – nakupte si nové stroje do svých podniků.

Společnost mladých agrárníků ČR (SMA) přichází s novou službou pro své členy i pro ostatní zájemce. Tou je zpracování projektu a žádosti o poskytnutí finančního příspěvku z operačního programu Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství. Na základě úspěšných jednání představitelů SMA jsou mladí zemědělci zvýhodňováni při získání finančních prostředků z operačního programu na pořízení investic. Zvýhodnění spočívá v možném pětiprocentním zvýšení dotace pro mladé začínající zemědělce oproti „standardnímu“ žadateli. Další a ještě významnější zvýhodnění spočívá v jednom z výběrových kritérií, na jejichž základě se budou vybírat projekty, financované z operačního programu, tedy ty, které dostanou dotaci. Uvádíme ucelený přehled výběrových kritérií, podle kterých se budou projekty hodnotit. SMA nabízí přípravy kompletní žádosti a zpracování projektu. Chce tak jednak rozšířit nabídku služeb pro své členy, a také se snaží, aby mladí zemědělci maximálně využili vyjednaného zvýhodnění a nebyla pro ně překážkou cena za vypracování projektu. Zpracování projektu, marketingové studie a studie proveditelnosti lze vykázat v rámci OP RVMZ jako přijatelný výdaj ve výši: - u projektů do 3 mil. Kč - do 50 tis. Kč, - u projektů do 10 mil Kč – 150 tis. Kč, - u projektů nad 10 mil. Kč – 200 tis. Kč Upozorňujeme všechny žadatele, že při výběru projektu se nijak nebere v úvahu, zda projekt zpracoval akreditovaný poradce či nikoliv. Rozhoduje pouze kvalita předkládaného projektu. SMA úzce spolupracuje s řadou zkušených externích projektantů zejména z programu Sapard a s odborníky z České zemědělské univerzity v Praze. Pokud máte zájem o vypracování žádosti a projektu, kontaktujte naši kancelář SMA, kde se dozvíte bližší podmínky. Co nabízíme v současné době – investice do zemědělských strojů: kompletní poradenství od počátečních informací na co lze žádat až po proplacení realizovaného projektu, zpracování projektu, popř. marketingové studie, orientační výpočet finančního zdraví včetně informace o počtu bodů, vyplnění žádosti, kompletace dokladů nezbytných k předložení žádosti, organizace výběru dodavatele (zjednodušený podle pravidel stanovených SZIF i výběrové řízení podle zákona č. 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách), poradenství v průběhu realizace projektu, příprava podkladů k žádosti o proplacení. Komu jsou služby určeny:  členům SMA ČR, ostatní zemědělské veřejnosti Více informací poskytneme zájemcům v naší kanceláři (kontakt je na stránce nahoře).

 Výběrová kritéria pro nákup strojů 

1. Minimálně 50 % z celkových příjmů žadatele pochází ze zemědělské prvovýroby 20 2. Finanční zdraví podniku – výsledek 25,01 – 31,00 

 0 - 25 bodů

3. Požadovaná míry podpory (%)(mladý zemědělec v LFA získá 15 bodů při míře podpory 50 %) max. 15 4. Celková výše přijatelných výdajů je maximálně 10 mil. Kč (bez DPH)

5 bodů

5. Žadatel je mladý začínající zemědělec (kritéria v OP)(v případě, že je žadatelem právnická osoba, platí kritéria pro všechny její účastníky)  8  bodů Žadatel je mladý zemědělec do 40 let(v případě, že je žadatelem právnická osoba, platí kritéria pro všechny její účastníky)  

4 body

 6. Je žadatel registrován jako ekologický zemědělec dle zákona č. 242/2000 Sb., u KEZ o. p. s. Chrudim

max. 5 bodů

 7. Podniká žadatel alespoň 3 roky v oblasti, která je předmětem projektu? 

5 bodů 

8. Investice je ekonomicky vhodná 

5 bodů 

9. Předmětem žádosti je jeden z následujících strojů :· krmné samozakládací stroje, · stroje na aplikaci kejdy - kejdovače pro povrchovou řádkovou aplikaci nebo podpovrchové zapravení, · rozmetadla hnoje, · zabudované linky a technologické systémy pro skladování zemědělských produktů (objemových krmiv) 

5 bodů

 10. Žadatel podal v letošním roce maximálně jednu žádost o podporu na nákup zemědělských strojů

4 body

 11. Žadatel je min. 2 roky členem alespoň jedné z následujících profesních organizací: Agrární komora, Asociace soukromých zemědělců, Společnost mladých agrárníků nebo Zemědělský svaz 

3 body

Celkem max. 100

Autor: SMA ČR