Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba získal 1420 podpisů

     

Chrudim, Havlíčkův Brod – Jan Veleba, prezident Agrární komory (AK) ČR, získal 1420 podpisů na podporu své senátorské kandidatury.

Jako nezávislý kandidát tak splnil hlavní podmínku pro účast v podzimních volbách do Senátu ČR ve volebním obvodu číslo 44 – Chrudimsko, Havlíčkobrodsko: nashromáždit alespoň tisíc podpisů občanů starších 18 let s trvalým pobytem ve volebním obvodu.

„Podpisy se nám podařilo získat poměrně rychle, v řádu několika dnů. S číslem 1420 jsem proto spokojen a děkuji všem svým spolupracovníkům," poznamenal Jan Veleba. Zároveň připustil, že určitou komplikací pro člověka, který se chce o senátorský post ucházet, je nutnost mít na podpisovém archu i rodná čísla osob, které se mu rozhodnou vyslovit podporu. „Ano, v dnešní době jsou lidé opatrní a tato podmínka celou podpisovou proceduru do určité míry nezávislým kandidátům komplikuje. Vždyť prezidentští kandidáti rodná čísla na podpisových arších mít nemusejí," připomenul Veleba.

Nezávislost je pro Jana Velebu velmi silná hodnota. „Nejsem otrokem žádné stranické kasy, a to je pro mne osobně, a věřím, že také pro voliče, mimořádně důležité. Mohu tak podporovat region pouze na základě přání zdejších lidí a na základě mého nejlepšího přesvědčení," vysvětlil Veleba.

Jedinou podporou, kterou Jan Veleba disponuje, je tak podpora obyčejných lidí, zemědělců. Jan Veleba se v podzimních volbách bude ucházet o post senátora jako nezávislý s jednoznačnou a silnou podporou předsednictva AK ČR i regionálních Agrárních komor Kraje Vysočina a Pardubického kraje.

Kdo je Jan Veleba
Jan Veleba (* 25. srpna 1947), český zemědělský odborník
Od roku 2006 prezident Agrární komory ČR.
Pochází z patnáctihektarového hospodářství z osady Pánov na Velkobítešsku.
Vystudoval brněnskou Vysokou školu zemědělskou a po ní ještě Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity, obor sociologie venkova a pedagogika.
Má rodinu, dva syny a dceru. Je podruhé ženatý, první žena mu zemřela.
Ocenění
2007 – nejvyšší ocenění České zemědělské univerzity v Praze, Bohyně úrody
2007 – Stříbrná medaile České akademie zemědělských věd
2008 – Tauferova medaile MZLU Brno
Vzor
Jen za posledních sedm let, kdy stojí Jan Veleba v čele Agrární komory potkal už sedm ministrů zemědělství. „Mým vzorem a tím, kdo si prosté, ale zároveň hrdé označení „ministr zemědělství" skutečně zasloužil, byl jediný – Josef Lux. Pro Česko je nesmírná škoda, že mu osudem nebylo dopřáno žít," říká.

Zdroj: iregiony.cz