Produkce domácích pivovarů loni stoupla

     

V loňském roce vzrostla meziročně podle předběžného odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven produkce tuzemských pivovarů asi o 1,5 procenta. Informoval o tom výkonný ředitel svazu Jan Veselý. Dodal, že vývoz piva rostl výrazněji než domácí trh, který táhl především prodej pivních limonád. Oficiální podrobné výsledky za rok 2012 svaz zveřejní nejspíše v dubnu.

Největším dovozcem piva z České republiky je dlouhodobě Německo před Slovenskem, uvedl Veselý. Na sílící export měla vliv podle něj lepšící se ekonomická situace v zemích, které tradičně české pivo dováží. Tuzemským pivovarům při vývozu podle Veselého pomáhá také chráněné zeměpisné označení České pivo, které část českých pivovarů používá od roku 2008. Na mírném růstu domácích prodejů se podle pivovarníků podílely především míchané nápoje vzniklé ze světlého piva a ovocné limonády či šťávy.
V roce 2011 produkce domácích pivovarů vzrostla o 2,7 procenta. Zastavil se tak tři roky trvající pokles. Vzhledem k absenci přesných dat od některých pivovarů, které ze svazu v posledních letech vystoupily, neuvedl svaz absolutní čísla, pouze meziroční indexy.
Podle pivovarníků v ČR v posledních letech roste podíl ležáků, který se od roku 2009 do roku 2011 zvýšil o pět procentních bodů na bezmála 38 procent. Stále méně se prodávají výčepní piva. Zatímco v roce 2009 se na celkových prodejích podílely 62 procenty, předloni to bylo 56 procent. Roste podíl ostatních piv, kam patří pivní speciály nebo nealkoholické pivo.

Autor: Eva Seifertová, zdroj: agroweb.cz