Projekt „Náš obor má budoucnost"

     

Dne 16.3.2016 se konal seminář „Náš obor má budoucnost“ zaměřený na motivaci studentů středních škol se zaměřením na zemědělskou a veterinární praxi.

Tento seminář se konal na Tauferově SOŠ Veterinární v Kroměříži, pod záštitou Společnosti mladých agrárníků České republiky, ve spolupráci se zástupci TSOŠV - ředitelkou Mgr. Blaženou Kubíčkovou a vedoucí pro praxe Ing. Stanislavou Pospíšilovou, a zástupcem zemědělského podniku Bull Farm Kozlovice.

Seminář byl určen pro studenty 3. a 4. ročníků, vzhledem k menší kapacitě konferenční místnosti, se studenti přihlašovali dobrovolně.

Na seminář bylo pozváno dalších osm přednášejících. Jednalo se o mladé lidi, kteří pracují v nejrůznějších odvětvích zemědělské a veterinární praxe.

Seminář byl zahájen 13:30 uvítáním všech zúčastněných, paní Ing. Pospíšilovou a poté bylo slovo předáno členu SMA ČR a soukromému zemědělci Janu Štefkovi, který celým seminářem provázel. Nejprve byl studentům představen vznik tohoto projektu. Což zahrnovalo dva hlavní body. Prvním bodem byla nízká informovanost studentů o tom, co je čeká po absolvování maturitní zkoušky a jaké jsou jejich možnosti zapojení se v praxi, či v pokračování ve studiu na některé ze zemědělských, či veterinárních vysokých škol. V druhém bodě bylo zmíněno, jak nedostatečné je množství odborné praxe na středních školách, a že smyslem toho semináře je i nabídnout praxe, brigády, či stáže pro studenty.

Po uvedení vzniku a cílů semináře byl započatý první blok přednášek, které zahájil Jan Štefek. Ve své přednášce popsal vznik a současný stav svého podniku BULL FARM. Potenciál k farmaření byl dán již geneticky, kdy jeho otec byl nejen zemědělec, ale také myslivec a včelař. Život na malé farmě v Kozlovicích na frýdecko-místecku, která byla spíše hobby, ho nasměřovala k dalšímu studiu na TSOŠV v Kroměříži. Škola mu nepřinesla pouze studijní znalosti, ale i jistý pohled na život, že je důležité věnovat se studiu, ale také společenským věcem jako jsou taneční, nebo sportovní události a naučit se, jak se začlenit do společnosti. Dále, že je důležité využívat možností výměnných pobytů a zahraničních praxí, protože se jedná o nenahraditelné zkušenosti. Sám se zúčastnil zahraniční praxe v Italském Catanzaru, mohl tak navštívit mnoho zemědělských podniků a načerpat tak inspiraci do dalšího života. Zmíněno bylo i studium Zootechniky na Mendelově univerzitě v Brně, kdy nešlo pouze o znalosti, ale i o kontakty, které jsou k nezaplacení. Během studia vysoké školy zdědil farmu po otci a začal budovat podnik. Z původních 3,5 ha se farma rozrostla na 40 ha, především trvalých travních porostů (TTP), a s výkrmem 20 ks býků. Krom tohoto se Jan Štefek zabývá poradenstvím s evidencí hnojení, plánováním a zákresem hnojišť, poradenstvím v obnovách travních porostů a sklízením smluvně dohodnutých ploch k produkci sena pro koně. Dále dal vzniknout tomuto projektu pro studenty a na XX. Sněmu SMA ČR byl zvolen do prezidia. V duchu jeho slov „nuda, to je neznámý výraz“ se věnuje i jízdě na koni a kurzu pro rozhodčí westernového jezdění. Konečným motem jeho přednášky bylo „cesta za svým snem není jednoduchá, ale stojí za to a výsledek může být boží“.

Dalším přednášejícím byl Ing. Jiří Andrýsek. Taktéž absolvent TSOŠV v Kroměříži. Zmínil především to, že veterina mu dala spoustu přátel a škola se tak stala jeho druhou rodinou, kterou velice rád navštěvuje. Zároveň jej praxe na škole nasměrovala k tomu, co dál dělat a tak se vydal na Mendelovu univerzitu v Brně - obor Zootechnika. Tuto školu absolvoval jako Ing. a pokračoval na doktorské studium, které „tak nějak“ pokračuje do dnešního dne. Důraz kladl na praxi, kterou Mendelova univerzita nabízí, a také na to, že je to opravdu nejlepší škola zemědělského zaměření v ČR. Zmínil také, že zábava nevylučuje úspěch, protože, kde je zábava, tam jsou lidé, a kde jsou lidé, jsou také kontakty , se kterými je vstup do praxe a další její pokračování jednodušší. Samozřejmě, ale všeho s mírou. Jirka pracuje na Svazu českého strakatého skotu jako šlechtitel a nově byl zvolen jako člen pro vedení plemenné knihy. Akce, kde se s ním můžete setkat, je například výstava ČESTR Radešínská Svratka, a nebo Techagro v Brně.

Jako třetí přednášející vystoupil Josef Hromek. I on je absolventem TSOŠV v Kroměříži. I když se narodil v Hodoníně a většinu dětství strávil v paneláku, tak ho u dědečka nadchl chov králíku, slepic a ovcí, a tak se rozhodl, že veterina bude správná volba. Během středoškolského studia se věnoval výhradně kynologii. Po střední škole se samozřejmě vydal i na vysokou, ale protože chtěl jít jiným směrem, zkusil přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Bohužel studium bylo pro něj spíše trápením, protože, i když byl dobře prakticky vědomostně vybaven, nestačil na absolventy gymnázií, a tak se rozhodl studium po prvním ročníku ukončit a našel si práci v Brně ve veterinární ordinaci. Práce ho velice bavila, díky střední škole zvládal i práci v terénu, avšak měsíční plat byl nízký a na hraně přežití. S vidinou laboratorní práce zkusil pohovor v Meoptě, což se však také nepovedlo. A to i přesto, že pohovorem prošel a dostal smlouvu na plný úvazek, náplní práce byla manipulace s chemikáliemi apod. To také nebylo to pravé ořechové. Po dvou letech se díky přátelství ze střední školy dostal do výběrového řízení na zootechnika a inseminátora ve firmě Agroječmínek v Chropyni. Zde jako inseminátor působí do dnes. Protože, i toto je mu stále málo, koupil starou zemědělskou usedlost, kde chová slepice a ovečky na mléko, a jeho cílem je mít minimlékárnu a výrobu ovčích sýrů.

Po třech mužích se jako čtvrtá v pořadí představila první zástupkyně něžného pohlaví, Ing. Kateřina Kuchyňková. Katka vystudovala střední veterinární školu v Hradci Králové a co bude její náplní bylo jasné asi už od jejího dětství. Od mala totiž milovala koně a tak si prošla vším od jezdění, péči o vlastního koně a závodění, až po trénování jak koní, tak jezdců, nebo také stříhání koní. Po střední škole se vydala na Mendelovu univerzitu v Brně – opět obor Zootechnika. Kromě studia a práce s koňmi se věnovala také pořádání akcí, například Noc Zootechniků. Co jí nejvíce mrzí je, že neměla čas se zúčastnit zahraničního projektu pro studenty ERASMUS, což by všem studentům doporučovala. Podotkla také, že je velice důležité se naučit slušně vystupovat a učit se cizí jazyky. Diplomovou práci zaměřila na koňskou zubařinu, což jí velice chytlo, vydala se tak do Idaho v USA, kde se koná školení koňských zubařů - respektive zubních techniků. Protože je to finančně náročný kurz, rozhodla se prodat vlastního koně. Nebyla to snadná volba, ale možná je někdy dobré, umět něco obětovat, pro to, co Vás v budoucnu bude živit. V současnosti se úpravou koňských zubů živí. Podotkla, že je důležité prezentovat své povolání, ať už na FB stránkách, webu, coby dárkové předměty, nebo pořádání přednášek. Samozřejmě je důležité se dál vzdělávat.

Pátou přednáškou v pořadí, byla prezentace mladé slečny, Mgr. Lucie Sedlákové. Lucii s většinou přednášejících spojuje studium na TSOŠV v Kroměříži a s Katkou zas láska ke koním. Lucka představila prezentaci o 15ti bodech, které popisovaly důležité milníky jejího dosavadního života, a kde stěžejními zlomy byly 3 křižovatky. První křižovatku zažili vlastně již všichni zúčastnění semináře, a to zvolit si střední školu, respektive směr, kterým se život bude pravděpodobně ubírat. Druhou křižovatkou bylo osamostatnění. Protože si stála za svým a vydala se na studium VFU v Brně – bakalářský program hygiena potravin a následně i magisterský typ studia, dostala od rodičů stopku, a tak si na celé studium a žití musela vydělávat sama. Každý si jistě umí představit, že studovat VFU a při tom vydělávat, není nic jednoduchého, ale zvládla to, a zdárně získala titul Mgr. Škola jí dala mnoho kontaktů a částečně i díky tomu se dostala ke své vysněné práci, což je třetí křižovatkou. Když jí kamarádka dala vědět, že jí domluvila pohovor u otce - majitele firmy Bioveta a.s., byla z toho velice nadšená. Jednalo se o pohovor na manažera marketingu. Pohovor však byl náročný a Lucka odešla s nepořízenou. I když byla zklamaná, začala hledat jinou pozici a dva dny před tím, než měla podepsat pracovní smlouvu, zazvonil telefon a v něm zaznělo, že pokud má stále zájem, místo v Biovetě je její. Samozřejmě nezaváhala a nyní pracuje jako marketingový manažer v jedné z největších farmaceutických společností v ČR.

Aby toho na studenty nebylo mnoho, touto přednáškou byl ukončen první blok a jak studentům, tak i přednášejícím byl dopřán menší odpočinek. O přestávce byly pro studenty nachystány sýry z rodinné farmy Macurových z Kunčic pod Ondřejníkem a také tvarohové buchty ze školní kuchyně a různé nealkoholické nápoje. Dále si také studenti mohli projít velké množství reklamních produktů, které poskytla Mendelova univerzita v Brně, Svaz českého strakatého skotu, Bioveta a.s., firma ADW, úprava koňských zubů Kateřina Kuchyňková, Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně a v neposlední řadě SMA ČR.

Po přestávce pokračoval seminář druhým blokem přednášek, které odstartoval Bc. Marek Vavřík. Marek také vystudoval TSOŠV v Kroměříži, ale zatím co všichni ostatní přednášející měli byť třeba malý kontakt se zemědělstvím, či veterinářstvím již v dětství, je právě on zářným příkladem, že vztah ke zvířatům se dá získat i později. Jít na veterinu nebyla volba z lásky ke zvířatům, ale z důvodů, aby se dostal dál z domova. Protože pochází z Havířova, Kroměříž byla dostatečná vzdálenost pro střední školu. I tak se však na veterinu nedostal ihned, ale byl po přímačkách pod čarou, a tak studoval hotelovku. Až díky tomu, že se v ročníku uvolnilo místo, přestoupil na veterinu. Veterinu dokončil a vydal se studovat dál na Mendelovu univerzitu v Brně - obor Zootechnika. V roce 2012 nastoupil na navazující studium, obor živočišné biotechnologie, které momentálně studuje do dnešního dne. V roce 2013 začal pracovat na farmě Vajglov a.s. a to ihned jako vedoucí pracovník. Farma Vajglov a.s. patří do komplexu zemědělských podniků MJM Litovel. Protože se jednalo o farmu s chovem mléčného skotu, který byl vysoce nerentabilní, hledali mladého člověka, který by dokázal farmu řídit mnoho let a byl ochotný se realizovat. Pro Marka to byla a stále je obrovská výzva. S příchodem na farmu začalo mnoho úkolů najednou, propouštění nadbytečných zaměstnanců, prodej holštýnského skotu, přechod na skot bez tržní produkce mléka a zajistit provoz celé farmy. Základem dobré praxe bylo vytvoření pastevních areálů pro masný skot plemene Masný simentál a rekonstrukce stájí pro telení a zimního ustájení krav, telat a plemenných býků. Poté začala i samotná zootechnická činnost, a to sestavování vhodných připařovacích plánů. Přišla první telata a další rozšiřování stáda a nyní se na 880 ha chová cca 280 ks masného skotu. Dalšími cíly farmy je obnova travních porostů, rozorání některých porostů vhodných pro pěstování obilnin a produkce nejen zástavového a mladého skotu, ale také plemenných jalovic a býků.

Sedmou přednášející byla Ing. Michaela Skalníková. I ona vystudovala TSOŠV v Kroměříži. Na školu jí táhla láska ke koním, kterým se věnovala celou dobu studia, nejen střední, ale i vysoké školy. Co jí dala střední škola, byl především základ vědomostí pro další studium a mnoho dobrých přátel a kontaktů. Na vysokou školu se vydala na Mendelovu univerzitu, nejprve zkusila obor technologie potravin, ale protože jí to nenaplňovalo, přešla o rok později na obor Zootechnika, a na navazující studium obor Krmivářství. Celé vysokoškolské studium bylo již bez podpory rodičů, a tak pro ní téměř neexistoval klasický studentský život. Ráno nakrmit koně, do školy, ze školy do práce, nebo ke koním a pak do práce a tak pořád do kola. Studium však zvládla a úspěšně dokončila. Po škole si našla práci v krmivářské firmě ADW, což je přední ryze česká firma zabývající se výrobou krmiv především pro skot a prasata. Ve firmě má na starosti prodej a marketing po celé východní moravě. Firma ADW zároveň pro studenty nabízí praxe, aby měli možnost obhlédnout si své možné budoucí povolání.

Dalším přednášejícím byl Ing. Pavel Uchytil. Od mala vyrůstal na farmě rodiny Uchytilových v Šeborově na Vysočině. Vztah k zemědělství se tak budoval hned od začátku, a proto se rozhodl pro studium střední zemědělské školy v Třebíči. Po střední škole se vydal na studium Mendelovy univerzity v Brně. Začátek studia měl však více divoký, a tak byl po půl roce vyloučen. Rozhodl se, že si podá přihlášku znova a půjde za svým, a tak se na Mendelovu univerzitu dostal i na podruhé. Tentokrát prošel studiem bez ztráty kytičky a v roce 2015 složil státní zkoušky. Po studiu se přidal k otci v práci na rodinné farmě. Momentálně chovají okolo 80 ks masného skotu a hospodaří na 150 ha zemědělské půdy, z čehož 100 ha je v osobním vlastnictví. Farma prošla modernizací kravína a z dotačního programu ZČMZ (zahájení činnosti mladých zemědělců) nakoupil potřebnou modernější techniku. Krom zemědělské výroby se snaží i sdružovat lidi ze svého okolí, a tak každoročně pořádají traktor show a také pronajímají pozemky pro pořádání truck show. Hlavní současný cíl farmy je vybudování bourárny masa.

Poslední odbornou přednáškou byla prezentace MVDr. Zdenky Kazatelové. Zdenka je ukázkový příklad toho, že, i když by z vás rodiče měli rádi cokoliv, jen ne pracovníka okolo zvířat, měla svůj sen a svou hlavu a šla si za tím, v čem je k dnešnímu dni velice úspěšná. Na střední školu se vydala také do Kroměříže na TSOŠV. Věnovala se na plno studiu a i přes nevoli rodičů si domu pořídila pár ovcí. Po střední škole, začalo studium na VFU v Brně na fakultě veterinárního lékařství. Při studiu byla velice aktivní, navštívila mnoho statků s chovem ovcí, koz, skotu, ale i lam, ke kterým se dostala během diplomové práce. Po tom, co dokončila studium a stala se z ní veterinářka, zůstala částečně na fakultě veterinárního lékařství, kde učí nemoci přežvýkavců. Dále pracuje jako terénní veterinářka, kdy si momentálně buduje klientelu. Získat klienty není o nabídce, ale o dobře odvedené práci na farmě a získání dobrého jména. Pak ji farmáři doporučí i kolegům. Během praxe se dostala k nejrůznějším případům, které, i když mnohdy vypadaly nenapravitelně, se podařily zvládnout, jako například téměř utrhlý ušní boltec u Holštýnské krávy. Dále prováděla i císařský řez u krávy a mnoho dalšího. Jeden ze zajímavějších momentů, jak popisovala, bylo, když se snažili uspat danělu, což trvalo 14 dní. U volně žijících zvířat, je totiž problém s tím, že jsou často stresována, a tak je klasická dávka uspávací látky, naopak dokáže nabudit. Osobním cílem a prozatím nesplněným snem je vybudování vlastní ovčí farmy.

Protože celý seminář probíhal pod záštitou SMA ČR, byla na závěr odpřednášena Janem Štefkem prezentace o tom, čím se společnost zabývá, co nabízí a na jakých zemědělských akcích se dá stánek SMA ČR najít. Jan Štefek tak v prezentaci nahradil prezidenta SMA ČR Petra Mahra, který se ze semináře musel omluvit z důvodů školení mladých zemědělců na projekty z PRV, především ZČMZ.

Na konci semináře došlo k poděkování, jak vedení školy, že byli otevření tomuto semináři, tak i studentům, že přišli a poslechli si, jakou širokou škálu činností mohou vykonávat, ať už po vysoké škole, nebo po škole střední. Poděkování přišlo také ze strany školy a to z řad studentů, kdy studentka 4. ročníku Jana Jarošová poděkovala celé skupině přednášejících.

Velké poděkování tak tedy patří TSOŠV v Kroměříži, že poskytli prostory k semináři a obědy pro všechny přednášející a občerstvení během semináře. Největší poděkování patří přednášejícím, kteří byli ochotní si vzít volno v práci a přišli se podělit o svůj dosavadní životní příběh. A co víc, i za to, že se nabídli k další spolupráci. Samostatné díky patří také Lucce Sedlákové, coby zástupkyni Bioveta a.s., za to, že pro každého studenta přichystala dárkové balíčky, a pro ty nejaktivnější přinesla kšiltovky a trička. Díky také patří Tereze Novákové, která prováděla zápis během celého semináře, hlídala správný zápis do prezenční listiny, rozdávala reklamní předměty SMA ČR a do toho stíhala i kompletní fotodokumentaci.

Autor: Jan Štefek