Studenti chtějí v Ratibořicích obnovit tradice senoseče

     

Ratibořice - Piknik v přírodě, kvalitní služby pro cyklisty, obnovení tradice senoseče a geocatching to vše by podle studentů Vysoké školy obchodní v Praze (VŠO) a Národního památkového ústavu (NPÚ) zvýšilo návštěvnost a výdělečnost zdejšího zámku.

Její studenti navrhli atraktivní programy, díky nimž by se měla zvýšit návštěvnost v pěti vybraných památkových objektech pod správou NPÚ. Jedním z nich je i zámek Ratibořice na Českoskalicku.

Krásné prostředí, hustá síť cyklotras a řada významných objektů dává zámku Ratibořice a přilehlému Babiččinu údolí velký návštěvnický potenciál.

Studenti se rozhodli především využít místního krásného prostředí. Navrhují vymezení prostoru, kde by návštěvníci mohli prožít skutečný piknik. Na zámku nebo v Babiččině údolí by se půjčovaly deky a prodávaly piknikové koše naplněné výrobky místních producentů.

Dále by chtěli jednodenní akcí obnovit tradice senoseče. Na travnatých plochách za sousoším babičky a jejích vnoučat by se konaly workshopy pro děti i dospělé, které by ukazovaly způsoby sečení v minulosti a současnosti či techniku výroby postaviček ze sena.

V odpoledních hodinách by přišla na řadu soutěž v sečení trávy, ve které by se hodnotila nejen rychlost, ale i kvalita. Jedním z trendů dnešní doby je geocatching neboli hledání „pokladů". Studenti doporučují, aby se zámek zapojil a několik schránek po okolí oficiální cestou schoval.

V neposlední řadě považují za důležité využít potenciálu cyklistického okruhu Boženy Němcové, který vede až k zámku, a zajistit služby pro cyklisty.

Zámek by se měl zapojit do projektu Cyklisté vítáni, umožnit uschování kol, mít k dispozici základní nářadí a u jednotlivých objektů vybudovat stánky s občerstvením.

Všechny projekty jsou vypracovány do nejmenších detailů a připraveny k realizaci. Nechybí důkladné propočty a projednání s dodavateli, místními producenty a příslušnými orgány. Jednotlivé programy jsou navrženy tak, aby na sebe navazovaly a jeden tzv. zaplatil druhý.
Naplánování projektu do detailů

„Bylo nutné, abych s pomocí svých asistentů, Martina Kotase a Vlastimila Hrozka, práci na tomto projektu důkladně naplánoval, stanovil přesný harmonogram, prováděl průběžné kontroly a operativně s týmy řešil problémy, aby bylo možné dokončit projekt ve stanoveném termínu a v nejlepší možné kvalitě. Navíc jsme na projektu pracovali v průběhu semestru, což znamená, že jsme souběžně museli plnit jiné studijní povinnosti, což je samo o sobě poměrně časově náročné," říká Jiří Bross, student Vysoké školy obchodní v Praze, jeden z autorů návrhu.

Projekt na podporu zámku Ratibořice vznikl v rámci výuky na VŠO pod odborným vedením pedagogů a v úzké spolupráci s NPÚ.

Kromě zámku Ratibořice se zaměřili ještě na klášter Plasy, hrad Rožmberk a zámky Jaroměřice nad Rokytnou a Velké Březno.
Zajímavá zkušenost pro studenty

„Pro mě osobně to byla velmi zajímavá zkušenost, jelikož jsem měl poprvé možnost po několik měsíců organizovat činnost takto velké projektové skupiny se všemi souvisejícími aspekty. Byl bych velmi rád, kdyby se Státnímu zámku Ratibořice podařilo úspěšně realizovat všechny v současnosti již zamýšlené projekty týkající se rekonstrukce vybraných objektů v zámeckém areálu, které mohou ještě více zvýšit atraktivitu této památky a motivovat návštěvníky k opakovaným cestám do Ratibořic. Pokud by k tomu přispěly také některé námi vypracované návrhy, byl by to zajisté velký úspěch naší práce," doplňuje Jiří Bross.

V loňském roce navrhli studenti inovativní projekty pro pět památkových objektů ve Středočeském kraji. Návštěvníci tak mohli nově absolvovat například prohlídky po stopách magistra Kelleyho na Křivoklátě, proměnily se programy na zámku v Mníšku pod Brdy a Konopiště vylepšilo komunikaci a navázalo spolupráci s místními a neziskovými organizacemi.

Zdroj: iregiony.cz