V Česku hrozí díky vytrvalým dešťům a prudkému tání povodně!

     

Oteplení až na 12 stupňů, silný vítr, který bude na horách přecházet ve vichřici a hrozba povodní. Takové počasí nás podle meteorologů čeká v posledním únorovém týdnu. Vysoké teploty, ale i intenzivní déšť a silný vítr k nám přinese teplá fronta, která na naše území dorazí zítra. Díky prudkému tání sněhu na horách se začnou zvyšovat hladiny řek. V pátek pak přijde přechodné ochlazení.

Dnešek bude oblačný až zatažený, postupně začne na celém území pršet. Odpolední teploty vystoupají k 5 až 9 stupňům.

V noci na zítra dorazí na naše území teplá fronta. S tou přijde nejen oteplení, kdy se ranní teploty budou pohybovat mezi 8 až 4 stupni, ale i intenzivní srážky. Bude zataženo a pršet bude nejen v nížinách, ale i na horách. Odpolední teploty vyšplhají až na 10 stupňů.

Podobné počasí očekávají meteorologové i ve středu. Ranní teploty klesnou na 7 až 3 stupně, odpolední vystoupají na 7 až 11 stupňů. I nadále bude pršet, spadnout by mělo 20 až 25 litrů na metr čtvereční. Současně bude foukat silný vítr, který na horách dosáhne rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu, v nížinách 70 až 75 kilometrů za hodinu.

Nejteplejším, nejdeštivějším a největrnějším dnem celého týdne by měl být čtvrtek. Odpolední teploty se budou pohybovat kolem 12 stupňů. Pršet by mělo celý den, opět bude foukat silný vítr, který na horách dosáhne rychlosti vichřice, a to 100 až 110 kilometrů v hodině. V nížinách bude dosahovat rychlosti 75 až 80 kilometrů v hodině.

V pátek nás čeká výrazné ochlazení. Kolem poledne se sice teploty budou ještě pohybovat kolem 8 stupňů, postupně ale budou padat strmě dolů. Sněžit bude nejprve jen ve vyšších polohách od 500 až 600 metrů, postupně ale bude sněžit nebo padat smíšené srážky i v nižších polohách.

V sobotu hrozí náledí, ranní teploty klesnou na 0 až -4 stupně. Odpolední vystoupají na 0 až 4 stupně. Podobný ráz počasí nás čeká i v neděli.
Autor: Kristýna Váchová, zdroj: iregiony.cz