V Česku letos vznikne 50 až 60 nových bioplynových stanic

     

Praha – V Česku letos vznikne 50 až 60 nových bioplynových stanic. Většinou se jejich instalovaný výkon pohybuje kolem 750 kilowattů. Investoři jsou však obezřetní při zahajování nových projektů, budoucnost podpory bioplynu a dalších obnovitelných zdrojů je totiž značně nejistá. Informoval o tom Vladimír Stupavský, místopředseda Českého sdružení pro biomasu CZ Biom.

Energetický regulační úřad (ERÚ) chce od roku 2014 zastavit finanční podporu pro veškeré nové obnovitelné zdroje. „Pro celé odvětví je to vážná hrozba. Situace ale není jednoznačná a je možné, že ze zastavení podpory budou některé obnovitelné zdroje, nebo jejich omezený instalovaný výkon, vyjmuty," uvedl Stupavský.

V první polovině roku v Česku podle CZ Biom fungovalo zhruba 270 bioplynových zdrojů s instalovaným výkonem kolem 170 MW. Počet bioplynek rostl postupně v minulých letech. Loni se však tempo růstu zvýšilo a instalovaný výkon se zvýšil o 63 MW.

Řada nových stanic vzniká zejména na Moravě kvůli tamní příznivým podmínkám pro zemědělskou výrobu. Nové bioplynky mají zahájit provoz například na Brněnsku či Břeclavsku. Lidé v některých obcích se ale vůči bioplynu staví odmítavě, neboť se obávají jeho zápachu a případného zhoršení životního prostředí.

Populární jsou mezi investory bioplynové stanice, které zpracovávají siláž kukuřice, travní senáž a také hnůj a kejdu. Rozkladem těchto organických látek vzniká bioplyn, ze kterého se pak vyrábí elektřina a teplo. Stanice většinou vznikají v zemědělských areálech.

Při výhodné podpoře se někteří investoři snaží vybudovat velké bioplynové stanice s vysokým výkonem. To však může vyústit v nedostatek surovin pro zařízení a provozovatel pak musí biomasu svážet z různých území či cíleně pěstovat. Odborníci proto poukazují na to, aby investoři při projektech bioplynových stanic měli zajištěn dostatek dostupné biomasy.

Autor: ČTK, zdroj: denik.cz