Večer na farmě v kraji Vysočina

     
Společnost mladých agrárníků ČR pořádala letos 26. června další z řady již tradičních Večerů na farmě. Tentokrát byla hostitelem farma Němcových, která se nachází v srdci kraje Vysočina, v Netíně u Měřína na Jihlavsku. Přítomní mohli vidět nově vybudovanou odchovnu pro mladý skot, stáj pro dojnice, minimlékárnu včetně ochutnávky vlastních výrobků a na farmě v Lavičkách se podívat na nedávno instalovaný nový dojicí robot v provozu.

Jelikož jsme se nacházeli na statku, téměř samozřejmou formou přivítání účastníků akce byl hovězí guláš, vhodně doplněný diskusí nad aktuálními tématy mladých zemědělců. Nová odchovna mladého skotu Po vydatném obědě a možná ještě vydatnější diskusi pozval majitel farmy František Němec přítomné na prohlídku nově vybudované odchovny pro mladý skot, která v zimním období pojme sto kusů. Stavba byla financována protřednictvím Programu rozvoje venkova. Jde o moderní prostornou stáj s dostatečně dimenzovanou kubaturou. Hluboká podestýlka zajišťuje optimální spojení pohody zvířat se zootechnickými a dalšími pracemi ve stáji. Vzdušnost stavby je zajištěna protiprůvanovými plachtami a roletami. V letním období se u Němců jalovice nacházejí na pastvině, čímž je zajištěn nejen optimální odchov jalovic s ohledem na jejich etologické potřeby, ale i ekonomika odchovu této kategorie, v řadě jiných farem opomíjené. Přesun do Laviček Po prohlídce odchovny se celá skupina účastníků přesunula na farmu Ing. Jana Mikysky v Lavičkách. Přítomné zaujal zejména před měsícem instalovaný dojicí robot značky Alfa De Laval. Podle slov farmáře se zařízení i přes dost krátkou dobu provozu velmi osvědčilo a hospodáři jenom přesvědčilo o správnosti jeho rozhodnutí robotizovat proces dojení krav.

Ekonomika provozu není jen o užitkovosti

V podvečer se návštěvníci vrátili na farmu Němcových, kde pokračovali v exkurzi na části farmy, kde jsou ustájeny dojnice. Ve stáji se nachází přibližně 55 krav plemene červené strakaté s průměrnou dojivostí 6500 litrů mléka za laktaci. Hospodář zdůraznil, že je třeba při produkci mléka více hledět na čísla prokazující ekonomiku provozu, než na čísla vykazující užitkovost. I přítomní producenti mléka souhlasili s jeho názorem a dodali, že tato čísla se v mnohých farmách České republiky stále velmi liší, pochopitelně v neprospěch ekonomiky provozu.

Minimlékárna uzavírá okruh výroby

Minimlékárna, která je další podnikatelskou aktivitou na farmě Němcových a je v provozu něco málo přes rok, přirozeně uzavírá okruh výroby potravin tak, jak by tomu mělo být na převážné části hospodářství v České republice. Němcova minimlékárna zpracovává zhruba 500 litrů mléka denně, tedy nikoli celou produkci od jeho dojnic, zbytek se odváží do mlékárny Hlinsko.

Mléčné výrobky z vlastní dílny

Vedle prodeje mléka produkují Němcovi z této suroviny i vlastní výrobky pod svojí značkou, která se pomalu začíná stávat v dané oblasti známou. Jak uvedl farmář, prodej výrobků se odehrává převážně v dohledu věže Netínského kostela, tedy do deseti kilometrů. Vyrábějí především Farmářský jogurt bílý, sýr pařený, sýr balkánský a tvaroh. Ve školním roce také vyrábí Čokoládový jogurt o hmotnosti 120 g, který nabízejí do mateřských školek v okolí.

Konec dobrý, všechno dobré

Večer byl zakončen opětovnou diskusí nad odpoleními zážitky s tím, že ji účastníci doplnili vlastními postřehy. Ve večerních hodinách měli možnost ochutnat sýry vyrobené na farmě. Soudě podle blažených výrazů na tvářích zúčastněných při konzumaci Němcových mléčných produktů, se dalo odhadnout, že se jim večer na farmě líbil. Velké poděkování patří rodině Němcově za organizaci a zajištění celé akce a také Ing. Janu Mikyskovi za návštěvu na jeho farmě.

František Němec

viceprezident SMA ČR