Vláda probere možnost snížení jistiny v úvěrech od PGRLF

     
Vláda probere možnost snížení jistiny v úvěrech od PGRLF

Mikro, malé a střední zemědělské podniky by mohly čerpat novou podporu. V investičních úvěrech, které již poskytuje Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) by si mohly nově snížit jistinu (tedy dlužnou částku bez úroků) až o 400 000 Kč. Podmínky nového programu "Investiční úvěry Zemědělec" proberou ministři na jednání vlády.

Celková snížení jistiny by mělo být maximálně 30 procent z celkové výše úvěru, u začínajících podnikatelů by mohlo jít až o 40 procent. Tedy na 400 000 korun by mohl dosáhnout podnik, který splácí fondu 1,33milionový úvěr. Investiční úvěry poskytuje fond v hodnotě od 100 000 korun do deseti milionů, doba splatnosti je maximálně 15 let.

Financovat podpory by mělo ministerstvo zemědělství. „Celková výše finančních prostředků pro programy, v rámci kterých je poskytována podpora ve formě úročených úvěrů poskytovaných přímo PGRLF, činí v roce 2018 asi 175 milionů korun. Předkládaný program je také připraven tak, aby vratná část podpory v rámci tohoto finančního nástroje mohla být financována z externích prostředků,“ píše resort v předkládací zprávě materiálu.

Ministerstvo zemědělství letos informovalo, že plánuje na příští rok zvýšit rozpočet PGRLF o 115 milionů korun. Fond podle své výroční zprávy předloni vyplatil podpory za 1,56 miliardy korun. Peníze půjdou na rozšíření zemědělského pojištění u větších podniků, dosud o některé pojištění mohly žádat jenom malé a střední firmy. Podle ministerstva má jít o první krok v přípravě na Fond těžko pojistitelných rizik. V něm by do budoucna měli mít zemědělci možnost krýt se před riziky, které nepokrývají standardní pojistky, tedy například jarní mrazy u některých komodit nebo sucho.

O fondu se mluví již desetiletí, ale stále neexistuje. Bývalé vedení ministerstva chtělo stihnout schválení fondu co nejrychleji, měl původně fungovat od roku 2016, pak do voleb, ale ani to se nestihlo.

Autorka: Petra Vaňatová, zdroj: agroweb.cz