Zákazníci dnes preferují české potraviny

     

Většina zákazníků při nákupech potravin v tuzemských obchodech sleduje jejich původ a preferuje výrobky od českých potravinářských firem. Vyplývá to z výzkumu agentury Médea Research, který byl zveřejněn v internetové verzi magazínu Retail Info Plus.

"Z výzkumu vyplynulo, že původ zboží je důležitý pro více než 77 procent nakupujících a 80 procent navíc preferuje české potraviny," stojí v komentáři k výsledkům výzkumu. Kvalitě potravin v obchodech věří více než polovina osob, které v českých domácnostech nakupují potraviny nebo se podílejí na jejich výběru. Jako důvěřivější se mezi dotázanými zákazníky ukázali ženy, starší lidé a lidé s nižším vzděláním.
Obchodní řetězce ve svých marketingových aktivitách kladou na české potraviny stále větší důraz a zároveň postupně zvyšují jejich nabídku, aby uspokojily rostoucí poptávku zákazníků. Na české potraviny se kromě supermarketů a hypermarketů více zaměřily už i diskontní prodejny, pro které tuzemský původ zboží dříve nebyl prioritou, avšak nyní jej ve svých reklamách zdůrazňují.
Například obchodní řetězec Tesco označuje české výrobky v regálech speciálními terčíky "Vyrobeno v ČR". Z průzkumu mezi jeho zákazníky totiž vyplynulo, že více než 40 procent populace ve věku od 12 do 79 let preferuje při nákupu právě české výrobky. Součástí nového trendu je také společný projekt supermarketů Billa s Agrární komorou na podporu českých biopotravin.
Rovněž diskontní řetězec Penny Market na začátku letošního roku spustil kampaň, ve které propaguje potraviny prodávané ve svých diskontních obchodech pod označením Česká kvalita. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ale krátce po zahájení kampaně zjistila, že logo Česká kvalita přidělil Penny Market také potravinám, které byly vyrobeny v zahraničí. Společnost se hájila tím, že všechny potraviny s logem Česká kvalita jsou vyráběny podle tradičních českých receptur nebo z českých surovin.

Autor: Oldřich Přibilík, zdroj: agroweb.cz